Στην τοποθεσία «Κατσούνι» και στο Ιταλικό τούνελ, το οποίο μετέτρεψε ο Σύλλογος Κυνηγών Λέρου σε εκκλησάκι επ’ ονόματι του Αγίου Ευσταθίου, το απόγευμα του Σαββάτου , ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου κ. Παΐσιος ετέλεσε πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, συμπαραστατούμενος από τον π. Δαμασκηνό.

Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης στα μέλη του Συλλόγου Κυνηγών και στους πιστούς, ομίλησε για την ζωή του Αγίου Ευσταθίου και το μαρτύριό του, και τόνισε ότι ο Άγιος ήταν κυνηγός, κυνηγούσε στα όρη προσευχόμενος δια τον πλάστη και δημιουργό του παντός, δια τον οποίο μαρτύρησε χύνοντας το αίμα του.

Τέλος ευχήθηκε όπως ο Άγιος Ευστάθιος ζούσε στη φύση, έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος να προστατεύει το περιβάλλον και να μη δημιουργεί προβλήματα, διότι η φύση εκδικείται με το χειρότερο τρόπο (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ), λόγω της αλογίστου καταχρήσεως.

Τέλος, μετά το πέρας του Εσπερινού, κατά το έθιμο, προς τιμήν του εορτασμού του Αγίου, την ώρα που ψαλλόταν το Απολυτίκιό Του οι κυνηγοί έρριψαν «μπαλοθιές».

Κατά το έθιμο, προς τιμήν του εορτασμού του Αγίου Ευσταθίου, την ώρα που ψαλλόταν το Απολυτίκιό Του οι κυνηγοί έρριψαν «μπαλοθιές».