Νέα αναφορά εναντίον του Πατριαρχείου Μόσχας περιελάμβανε η νέα ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  ο οποίος εν μέσω καιρών πανδημίας επιχειρεί διακαώς να συντηρεί την αντιπαράθεση. 

Απαντώντας στο μικρό Μήνυμα του Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου τόνισε:

“Με την ευγενή και ευλαβή χειρονομίαν σας αυτήν, άγιε αδελφέ, εδώκατε εις όλους ημάς «μίμημα και μάθημα κάλλιστον», μάθημα αντιπελαργήσεως, καθώς άπαντες οφείλομεν τα πάντα εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, την στοργικήν αυτήν Μητέρα, η οποία γεννά, εκτρέφει, διαπαιδαγωγεί τα τέκνα της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, τα αναδεικνύει εις ποιμένας και διδασκάλους του λαού του Θεού, τα προάγει, τα καταξιώνει και καυχάται δι᾿ αυτά εν Κυρίω, ενίοτε δε πίνει και το ποτήριον της αγνωμοσύνης αυτών είτε ως μεμονωμένων ατόμων είτε ως εκκλησιαστικών οντοτήτων και ενοτήτων, ως συμβαίνει με τα εκ Βορρά τέκνα αυτής. Υμείς, άγιε Μετρών, εξεδηλώσατε εμπράκτως την ευγνωμοσύνην σας προς το Φανάριον διά της προμνημονευθείσης προσφοράς σας, ήτις έσται εις μνημόσυνον αιώνιον της αφοσιώσεως και της ευλαβείας και της υιικής αγάπης σας προς αυτό”.

Και ο Πατριάρχης κατέληξε με τα εξής:

“Ουδέν εκ των κεκτημένων υλικών αγαθών πρόκειται να λάβωμεν μετ᾿ εαυτών εγκαταλείποντες τον κόσμον. Η υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους επένδυσις αυτών είναι ο,τι καλύτερον και συμφερώτερον δυνάμεθα να αποφασίσωμεν έτι ζώντες. Σας ευχαριστούμεν και πάλιν διά το καλόν παράδειγμά σας και άπαντες οι παρόντες, εκ μέρους και των λοιπών τιμησάντων υμάς διά της ψήφου των αδελφών, αναφωνούμεν το «Άξιος!»”.