Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε  η Ακολουθία του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πολλά θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου και ιδιαίτερα στο νησί των Κυθήρων, εκεί όπου θαυματουργικά βρέθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος για την «κόρη των προφητειών της Διαθήκης» και για το «πρόσωπο δια του οποίου ο Θεός έγινε άνθρωπος», επεσήμανε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος «απετέλεσε το τέλος των προφητειών, την εκπλήρωσή τους, αλλά και την Θεοειδή άνοδο του ανθρωπίνου γένους προς τον Θεό».

«Εκείνη είναι ο άμεσος συνεργός στο έργο της παλιγγενεσίας του ανθρωπίνου γένους», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας πολλά καταγεγραμμένα θαυμαστά περιστατικά που επιτελέστηκαν με την Χάρη Της.

«Θαύματα που συνέχουν κα συγκινούν και καταγράφονται στην ιστορική μνήμη του λαού του Θεού», όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας αρχικά για το «πως η Ιερά Εικόνα της ανεβλάστησε μέσα από τα χώματα της γης, πως την ανεύρε ο ταπεινός βοσκός, πως πυργώθηκε το Ιερό της παλάτιον και πως έκτοτε άπειρα θαύματα καταγράφονται στην ιστορία της νήσου και των πιστών ανθρώπων» των Κυθήρων.

«Η πίστη μας και η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι μία ανθρώπινη κατασκευή, μία ανθρώπινη προσπάθεια ερμηνείας του κόσμου, της ζωής και του θανάτου. Δεν είναι μία θρησκευτική αντίληψη που δημιούργησε το ανθρώπινο μυαλό, αλλά είναι η αποκάληψη του Παναγίου Θεού», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό προσφέρετε ως οδηγός για την πνευματική σωτηρία κάθε αληθινού ανθρώπου, κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, αφού επεσήμανε ότι «και τώρα σε αυτή την κρίσιμη ώρα που διέρχεται η ανθρωπότητα», πρέπει να στραφούμε προς την Θεοτόκο, σημείωσε πως αντί αυτού, «ο κόσμος μας, ζει μέσα στην αφόρητη χυδαιότητα την οποία, όχι απλώς προσπαθεί να δικαιολογήσει, αλλά την θεσμοθετεί. Την κάνει αξία της ζωής. Την κάνει νόμο. Την επιβάλλει με διατάγματα και υπογραφές». Ο κόσμος μας απεστάτησε από την αγάπη του Θεού», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για «θεσμοθέτηση κάθε είδους ανομίας».

Τονίζοντας πως «η αμετανοησία μας, η δραματική πρόσδεσή μας στο φαύλο μουράγιο της αμαρτωλής ζωής», αποτελούν την «αιτία όλων αυτών των δεινών και της πανδημίας», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «μοιχεία η οποία έγινε αξία», στις «αμβλώσεις όπου δολοφονούνται τόσες χιλιάδες απαλά βρέφη με το πρόταγμα των δήθεν δικαιωμάτων» και στην «παρά φύσιν ασέλγεια που έγινε νόμος».

«Όλα αυτά αποτελούν τα προτάγματα του αντιθέου βίου και οδηγούν στην φθορά και τον θάνατο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, προβάλλοντας για μία ακόμη φορά την Ευλογία του Θαύματος και την δυνατότητα της μετοχής των ανθρώπων στην αγκαλιά της Θεοτόκου.

Τέλος, προέτρεψε όλους να Προσευχηθούμε και να ικετεύσουμε την Παναγία μητέρας μας «να θεραπεύσει και εμάς, την εποχή μας, την κοινωνία μας, το Έθνος μας, τους λαούς της γης, την οικούμενη. Να φωτίζει τα σκοτάδια μας, να εμπνεύσει τη ζωή μας, να αγιάσει κάθε μετρητή στιγμή της υπάρξεώς μας.