Αρχική » Μη φοράτε το κιπά, κινδυνεύετε, λένε στους Γάλλους Εβραίους

Μη φοράτε το κιπά, κινδυνεύετε, λένε στους Γάλλους Εβραίους

από kivotos

Να μην φορούν δημόσια το κιπά, το παραδοσιακό κάλυμμα της κεφαλής κάλεσε τους Εβραίους της Μασσαλίας, ο Zvi Anmmar, επικεφαλής του τοπικού Εβραϊκού Συμβουλίου. Ο λόγος; Για να μην στοχοποιούνται από ισλαμιστές τρομοκράτες, καθώς είχε προηγηθεί στις 11 Ιανουαρίου επίθεση σε Εβραίο στη Μασσαλία από ένα νεαρό τούρκο κουρδικής καταγωγής. Ο νεαρός ήταν οπλισμένος με ματσέτα και τραυμάτισε τον Εβραίο εκπαιδευτικό, «στο όνομα της ISIS» όπως δήλωσε στην αστυνομία που τον συνέλαβε. Ο ίδιος είναι μαθητής σε λύκειο της Μασσαλίας και δεν είχε δώσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.

Εκτός της ματσέτας, ο δράστης είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι με κεραμική λεπίδα με το οποίο «σκόπευε να επιτεθεί στους αστυνομικούς», ενώ καταφέρθηκε εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «φυλάσσουν τους Εβραίους», όπως εξήγησε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν σε δημοσιογράφους.

Πάντως ο Haim Korsia, Μέγας Ραβίνος της Γαλλίας προέτρεξε τους ομοδόξους του να συνεχίσουν να φορούν το κιπά.

Η Μασσαλία πάντως είναι επίκεντρο αντισημιτικών επιθέσεων καθώς μέσα στο 2015 έχουν καταγραφεί κι άλλες επιθέσεις σε εβραίους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ