Αρχική » Τίμησαν τον στρατηγό Νικηταρά στον Πειραιά

Τίμησαν τον στρατηγό Νικηταρά στον Πειραιά

από christina

Επιμνημόσυνη Δέηση για τα 171 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα του 1821, Στρατηγού Νικηταρά, τελέσθηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, παρουσία του μητροπολίτη Σεραφείμ.

Η δέηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα». Στην ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Παρακολουθήστε το Λόγο του Σεβασμιωτάτου:

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη από τον Σεβασμιώτατο, επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια μετέβη στην προτομή του ήρωα στον περίβολο του Γηροκομείου Πειραιώς, όπου εψάλη δέηση χωρίς την συμμετοχή πιστών, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας που απαιτούνται για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

 

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώταος στον χαιρετισμό του, έχουμε το προνόμιο, εδώ στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, να έχουμε δικό μας άνθρωπο, έναν πρωτεργάτη της εθνεγερσίας του 1821, το Νικήτα Σταματελόπουλο ή Τουρκοφάγο.
Τον Στρατηγό του γένους, τον ήρωα της Επαναστάσεως, τον αδάμαστο αγωνιστή, τον βαθιά πιστό και αφιερωμένο στην πίστη και την πατρίδα, ο οποίος έξω από το Ναό, στεκόταν τυφλός κι εγκαταλελειμμένος και επαιτούσε για να εξοικονομήσει την δυνατότητα επιβιώσεως.

«Ανακαλούμε στη μνήμη μας τους αγώνες του και τα μαρτύρια του. Γιατί σήμερα δεν είμαστε το υπόλοιπο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, δεν είμαστε επιλήσμονες του πατροπαράδοτου κάλλους μας, της αυτοσυνειδησίας και ιδιοπροσωπίας μας, χάρις σε τέτοια πρόσωπα, όπως ο ήρωας Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος.»

Η αγία μας Εκκλησία κράτησε το γένος μας στην πίστη και τη ρωμιοσύνη, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. Γι’ αυτό και αναφέρθηκε στο μεγάλο χρέος απέναντι στη μητέρα και τροφό μας, αγία μας Εκκλησία, και στους μάρτυρες και ήρωες, τα παιδιά της, όπως ακριβώς ο Νικήτας Σταματελόπουλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ