Αρχική » Δημητριάδος : Η Εκκλησία χρειάζεται ποιμένες με νέες αντιλήψεις

Δημητριάδος : Η Εκκλησία χρειάζεται ποιμένες με νέες αντιλήψεις

από christina

 

Στην απειλή του διχασμού, που κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε ως έθνος, αναφέρθηκε  ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από τη Νέα Φιλαδέλφεια.“H πατρίδα μας σήμερα περνά και πάλι πολύ δύσκολες στιγμές και καταστάσεις”, τόνισε στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος που μαζί με τους μητροπολίτες Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ συλλειτούργησαν με αφορμή τη σύναξη της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και πρόσθεσε πως “βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα και ουσιαστικά διλήμματα ως λαός με τον μεγάλο κίνδυνο του διχασμού. Για αυτό θα πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι, γιατί αυτήν την ενότητα θα την χρειαστούμε και στα εθνικά μας θέματα που και εκεί περνάμε δύσκολα”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην ελευθερία του ανθρώπου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε πως “πρωτίστως είναι ψυχική και πνευματική, διότι όταν ο άνθρωπος έχει πίστη στον αληθινό Θεό και θέλει να ταυτίσει το θέλημά του με το θέλημα του Θεού, τότε είναι όντως άνθρωπος αληθινής ελευθερίας” και διευκρίνισε πως “μόνο αυτός ο ελεύθερος πνευματικά άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει και να βιώσει πραγματικά την αλήθεια και τελικά να ενωθεί και να αγαπήσει”.

Από τον ιερό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο κ. Ιγνάτιος επιδιώκοντας να περιγράψει την πραγματική γαλούχηση των παιδιών σημείωσε πως “η αληθινή παιδεία δεν είναι μια σκέτη μόρφωση ούτε απλώς ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια παιδεία που ολοκληρώνει τον άνθρωπο όταν πέρα από τη μόρφωση, του προσφέρει και ψυχή ζωντανής πίστης. Ψυχής, που μπορεί να απευθύνεται και να προσφέρεται στο Θεό”.

Βλέποντας τους πιστούς μέσα στο ναό να έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία, ο μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε πως “χαίρομαι για αυτό, γιατί έτσι πρέπει” και συμπλήρωσε πως “ως ποιμένες πήραμε και εμείς μεγάλη ευθύνη στους ώμους μας συνειδητά για να ενώσουμε αυτόν τον λαό στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Το κάναμε με όλη μας τη δύναμη και υποχωρήσαμε μέχρι εκεί που θα έλεγε κανείς αν θα έπρεπε, αλλά το κάναμε γιατί θέλαμε το λαό μας ενωμένο”.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε πως “είναι πονεμένη και αυτή μάνα που έφτασε να δει τον αναμάρτητο υιό της πάνω στο σταυρό, αλλά παρέμεινε εκεί υπομονετικά γιατί ήξερε ότι αυτή η έσχατη ταπείνωση του παιδιού της ήταν αυτό που τελικά έφερε τη νίκη και κατήργησε το θάνατο με την ανάστασή του χαρίζοντάς μας και εμάς αυτόν τον τρόπο ζωής που πλέον δεν φοβόμαστε”.

Παίρνοντας αφορμή από τη σύναξη της Παναγίας, ο μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε πως “δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας από το να μπορούμε να κοινωνούμε με αδελφούς, να μπορούμε να δεχόμαστε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να κοινωνούμε Χριστό και να κρατάμε ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση προσκύνησης της Παναγίας”.

Θέλοντας να σκιαγραφήσει το προφίλ των σημερινών ιεραρχών, ο κ. Ιγνάτιος ξεκαθάρισε πως “η εκκλησία μας σήμερα όσο ποτέ άλλοτε για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα σύγχρονα προβλήματα χρειάζεται ποιμένες που θα έχουν νέες αντιλήψεις στον τρόπο στη σκέψη και στη δράση”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Δημητριάδος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ για τη φιλοξενία του, έκλεισε λέγοντας πως “να μην ξεχνάμε ότι η ορθόδοξη εκκλησία παραμένει η ενοποιός μας δύναμη”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ