Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται οι εφαρμογές   Staellinika  που αφορά όλους  τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν ελληνικά και  δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser σε συνεργασία με το Yπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

 Οι εφαρμογές αυτές αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος Rebooting the Greek Language, το οποίο δημιουργήθηκε από το SNF Centre for Hellenic Studies και το SNF New Media Lab στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

H πρωτοβουλία Sta Ellinika του SNF Center for Hellenic Studies και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας έχει σκοπό να ενισχύσει τη διδασκαλία των ελληνικών, τόσο στα σχολεία, αλλά και στο σπίτι, για όποιον επιθυμεί να μάθει τη γλώσσα, με δική του πρωτοβουλία.

«H ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα παράθυρο στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τόσο στα έργα του Καβάφη και του Καζαντζάκη, όσο και στον πολιτισμό μιας διεθνούς ακμάζουσας κοινότητας και της πλούσιας παράδοσής της», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η πανδημία έχει περιορίσει, με πολλούς τρόπους, τους ορίζοντές μας, όλοι μας στο ΙΣΝ αισθανόμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε μια σειρά από εφαρμογές για νέους ανθρώπους, προκειμένου να έρθουν ξανά σε επαφή με την κληρονομιά τους, ανακαλύπτοντας κάτι εντελώς καινούργιο: τη χαρά να μαθαίνεις Ελληνικά».

«Από σήμερα, οι χρήστες της πλατφόρμας www.staellinika.com, χιλιάδες ελληνόπουλα ανά τον κόσμο, καθώς και παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων που μαθαίνουν ελληνικά», αναφέρει η Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, «θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής με πρόσθετο περιεχόμενο και μαθήματα στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού». «Στην παρούσα έκδοση», επισημαίνει, «οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές θα αξιοποιήσουν νέες ενότητες μαθημάτων πάνω στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, που απευθύνονται σε μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν Ελληνικά για Αρχάριους (ηλικίες 4+, 6+, 9+ και 13+) Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία. Οι εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες για iOS και Android κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablets)».

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Staellinika, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί πιλοτικά  έχει αγγίξει τους 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη. Στην πορεία, και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το Staellinika θα εμπλουτιστεί με περισσότερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.