Αρχική » Στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα ο Ν. Δένδιας

Στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα ο Ν. Δένδιας

από christina

Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί  επίσκεψη στην Πρίστινα όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι (Avdullah Hoti), την υπουργό Εξωτερικών, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα (Meliza Haradinaj-Stublla) και την πρόεδρο της Βουλής Βιόσα Οσμάνι (Vjosa Osmani). Συναντήθηκε ακόμη με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚΟ) που μετέχει στην KFOR.Τον κ. Δένδια συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας, έχει σχήμα διπλού εγγεγραμμένου σταυρού, ενώ επιστέγασμα της όλης κατασκευής του αποτελούν οι πέντε μεγάλοι τρούλοι του, απ’ τους οποίους οι τέσσερις εξωτερικοί αντιστοιχούν στα τέσσερα ευαγγέλια, ενώ ο πέμπτος εσωτερικός αντιπροσωπεύει το Χριστό.

Το Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα υπέστη επανειλημμένα σοβαρές καταστροφές από τους Τούρκους ανάμεσα στα έτη 1379-1383, όταν μια πλούσια συλλογή ιστορημένων χειρογράφων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων παραδόθηκαν στις φλόγες. Το μοναστήρι, που διέφυγε τις λεηλασίες και την καταστροφή – όπως έγινε με πολλά άλλα χριστιανικά μοναστήρια και ναούς – στον πόλεμο του Κοσόβου το 1999, φυλάγεται σήμερα από σουηδικά στρατεύματα (KFOR). Το 2006 το Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα εντάχτηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ