Αρχική » «Να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα την καρπωθούν οι επόμενες γενιές»

«Να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα την καρπωθούν οι επόμενες γενιές»

από christina

 

Την Σύρο, που στην Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων του Αγώνα και χρηματοδότησε τους Επαναστατημένους, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Οι Συριανοί επωμίστηκαν το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας και της φροντίδας όλων των ξεριζωμένων του Αγώνα. Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο, την Κρήτη, την Κάσο, τη Σμύρνη. Πρόσφυγες που έζησαν τη φρίκη των διώξεων, του ολοκαυτώματος, των θηριωδιών του κατακτητή. Και μαζί με τους Συριανούς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πόλη-κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Ένα νέο ελληνικό θαύμα. Ένα μοναδικό οικονομικό, εμπορικό, βιομηχανικό κέντρο που άνοιξε το δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην ομιλία της.

Στη συνάντηση που είχε η Επιτροπή με τους φορείς συμμετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ο οποίος από την μεριά του τόνισε ότι, όπως οι ήρωες της Επανάστασης δεν πολέμησαν μόνο για το 1821 αλλά και για το 1921 και το 2021, έτσι και εμείς, στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, πρέπει να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα την καρπωθούν οι επόμενες γενιές.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε επίσης στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου, με τα σπουδαία ταφικά μνημεία και γλυπτά που έχουν φιλοτεχνήσει Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Στο κοιμητήριο, που έχει ενταχθεί στα σημαντικά κοιμητήρια της Ευρώπης, βρίσκονται οι τάφοι πολλών επιφανών προσωπικοτήτων και μεγάλων οικογενειών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας και την ανασυγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ