Κάλεσμα για συμμετοχή στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας απευθύνει με μήνυμά του για την έναρξη του νέου κατηχητικού – ιεραποστολικού έτους 2020 – 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος σημειώνοντας «πως είναι ευθύνη όλων μας η πνευματική αγωγή και θωράκιση των παιδιών μας».

Οι καθιερωμένες δραστηριότητές όπως, τα Κατηχητικά Σχολεία, οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής και τα Εσπερινά Κηρύγματα, και οι Σχολές Γονέων και οι Συναντήσεις νέων ζευγαριών, θα διεξάγονται με βάση τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που επιβάλλει η Πολιτεία για την προστασία της υγείας όλων μας, δηλαδή τη χρήση μάσκας στο πρόσωπο, τη τήρηση των αποστάσεων, τον αερισμό και την απολύμανση των χώρων κ.ο.κ.

Στο μήνυμα αναφέρει: 

Η ανάγνωση της παραβολής του Σπορέως, που ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη των κατηχητικών και εν γένει ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας μας. Εφέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι η συλλογική αυτή δοκιμασία θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον τρόπο λειτουργίας των ποικίλων ποιμαντικών μας δραστηριοτήτων, όπως άλλωστε έχει αλλάξει το σύνολο των κοινωνικών και καθημερινών μας εκδηλώσεων. Εντούτοις, η δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε δεν μπορεί να ακυρώσει τη σπορά του ευαγγελικού λόγου. Αυτό μάς το δείχνει η Ευαγγελική περικοπή που διαβάσαμε σήμερα.

Το παράδοξο και συνάμα αξιοσημείωτο της παραβολής που ακούσαμε είναι ότι ο σπορέας ρίχνει τον σπόρο του παντού και αδιακρίτως, δίχως να λαμβάνει υπόψιν του τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μέρος που πέφτει η πλούσια σπορά του. Έτσι, δίχως φειδώ, σπέρνει εκεί που ένας λογικός γεωργός δεν θα έσπερνε: δηλαδή σπέρνει όχι μόνο στο κατάλληλο και εύφορο έδαφος αλλά και στο πετρώδες χωράφι και στον άγονο αγρό, ακόμα και στον δρόμο. Εάν ακολουθήσουμε την ερμηνεία της παραβολής που δίνει ο ίδιος ο Κύριος, η σπορά αυτή, ανεξαιρέτως προς κάθε κατεύθυνση και υπό δύσκολες η αντίθετες συνθήκες, έχει ένα βαθύτερο νόημα.

Σημαίνει ότι ο Θεός, που είναι ο σπορέας, προσφέρει ανεξαιρέτως σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε τόπο και χρόνο, σε όποια κατάσταση και εάν βρίσκονται, τον Λόγο Του. Ο Λόγος του Θεού, με την διπλή σημασία της λέξης, δηλαδή τόσο η διδασκαλία Του όσο και ο ίδιος ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σαρκωθείς Σωτήρας μας, ο Ιησούς Χριστός, είναι η σωτηρία μας, και ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α΄ Τιμ. 2, 4). Είναι πολύ φιλάνθρωπος, και, τρόπον τινά, αισιόδοξος μαζί μας ο Θεός: κανέναν δεν αποκλείει από την σπορά του ευαγγελικού μηνύματος, αλλά προσβλέπει στην ανταπόκρισή μας, όσο και εάν οι εξωτερικές περιστάσεις μοιάζουν απαγορευτικές και αποτρεπτικές της καρποφορίας του Ευαγγελίου της σωτηρίας. Όπως τονίζει και ο μέγας Απόστολος Παύλος, «ο λόγος του Θεού ου δέδεται» (Β΄ Τιμ. 2, 9).

Είναι αυτή η θεμελιώδης Ευαγγελική αλήθεια, την οποία μας διδάσκει το σημερινό Ευαγγέλιο, που κινητοποιεί φέτος την ποιμαντική και ιεραποστολική μας δράση και μας δίνει το θάρρος, την έμπνευση και τη δύναμη να ξεκινήσουμε, παρά τις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία. Ο Λόγος του Θεού είναι η πνευματική μας τροφή στον ανάντη δρόμο της χριστιανικής ζωής. Είναι η δύναμη, το στήριγμα, η παραμυθία και η ελπίδα μας. Όπως λέγει πάλι ο Απόστολος των εθνών, «αλοίμονο εάν δεν ευαγγελίζωμαι» (Α΄ Κορ. 9, 16), εάν, δηλαδή, δεν προσφέρουμε, δεν μοιραζόμαστε, δεν διδάσκουμε, δεν μελετούμε και δεν αγωνιζόμαστε να εφαρμόσουμε τα ρήματα ζωής και σωτηρίας που εμπεριέχει η Αγία Γραφή. Η διδασκαλία του Λόγου του Θεού όχι μόνο δεν παρέλκει στον καιρό της πανδημίας, αλλά αντίθετα είναι περισσότερο από άλλοτε αναγκαία και σημαντική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε και να αντέξουμε χωρίς πνευματική τροφή.

Για τον λόγο αυτό, λάβαμε μαζί με τους ιερείς μας την απόφαση να ξεκινήσουν εκ νέου για την ιεραποστολική χρονιά 2020-2021 όλες οι καθιερωμένες δραστηριότητές μας, ήτοι τα Κατηχητικά μας Σχολεία, οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής και τα Εσπερινά Κηρύγματα, και οι Σχολές Γονέων και οι Συναντήσεις νέων ζευγαριών. Κατά την διεξαγωγή όλων των συναντήσεων και δράσεων αυτών, θα τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που επιβάλλει η Πολιτεία μας για την προστασία της υγείας όλων μας, δηλαδή η χρήση μάσκας στο πρόσωπο, η τήρηση των αποστάσεων, ο αερισμός και απολύμανση των χώρων κ.ο.κ. Ανθρωπίνως, δηλαδή, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαδόσεως του ιού στο πλαίσιο των ποιμαντικών μας εκδηλώσεων. Πέραν αυτών, όμως, εκζητούμε συγχρόνως τη βοήθεια του Θεού, την προστασία της Παναγίας και των Αγίων μας και με όση πίστη έχουμε αναθέτουμε την ελπίδα μας και τη ζωή μας στον Κύριό μας.

Με γνώμονα όλα αυτά, σας καλούμε και εφέτος να συμμετάσχετε στο πλούσιο πρόγραμμα που προτείνει η κάθε Ενορία για την κάθε ηλικία. Πρώτα, σας καλούμε να εμπιστευθείτε, για άλλη μία φορά, τα παιδιά σας στην Εκκλησία και να τα στείλετε στα κατηχητικά μας σχολεία και τις νεανικές συναντήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας η πνευματική αγωγή και θωράκιση των παιδιών μας. Η ψυχή τους διψά για αλήθεια, για αυθεντική ζωή, για πίστη. Ας μην τους τα στερήσουμε. Η λειτουργία των κατηχητικών μας θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τη λειτουργία των σχολείων και λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και έτσι με ασφάλεια θα μπορούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στα κατηχητικά μας.

Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν, επίσης, τα εσπερινά κηρύγματα και οι κύκλοι Μελέτης της Αγίας Γραφής σε όλες τις Ενορίες μας. Όλοι έχουμε ανάγκη κατηχήσεως, επανευαγγελισμού, και πνευματικής τροφοδοσίας. Οι ιερείς μας συνεχίζουν, με ζήλο, το έργο της διδασκαλίας σε θέματα Αγίας Γραφής, πίστεως, Λατρείας της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς αγνοούν πολλά θεμελιώδη στοιχεία της πίστεώς μας, δεν γνωρίζουν την διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Είναι βέβαιο ότι μεγάλη ωφέλεια θα έχουμε παρακολουθώντας τις εβδομαδιαίες πνευματικές ομιλίες στην ενορία μας.

Τέλος, η οικογένεια δεν παύει να παραμένει στο κέντρο της ποιμαντικής μας φροντίδας. Σε κάθε ενορία οι Σχολές Γονέων και οι συνάξεις οικογενειών είναι στήριγμα για τον αγώνα της σύγχρονης χριστιανικής οικογένειας, που τόσο δοκιμάζεται.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, όλοι μας, αγαπητοί μου αδελφοί, τις ευκαιρίες και δυνατότητες που θα μας δοθούν και τη φετινή χρονιά! Σας καλώ και προτρέπω πατρικά να συμμετάσχετε στην ποικίλη δράση της ενορίας σας. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, υγεία και φώτιση και επικαλούμαι τη Χάρη και το έλεος του Κυρίου μας σε όλους σας!