Αρχική » Δύο χρόνια μοναξιάς…

Δύο χρόνια μοναξιάς…

από christina

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που το Φανάρι αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Με την απόφαση στην οποία αποδόθηκαν και πολιτικά χαρακτηριστικά ανατράπηκαν τα πάντα στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα με τη Ρωσία να συγκρούεται ευθέως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Μόσχα είδε πίσω από την απόφαση αμερικάνικο δάκτυλο και αντέδρασε με ακραίο τρόπο: Διέκοψε κάθε επικοινωνία με το Φανάρι και την ίδια στιγμή διαμήνυσε προς όλους πως όποιος αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα μπει στη μαύρη λίστα. Η Αθήνα στήριξε τον κ.Βαρθολομαίο και μοιραία  δέχτηκε τα βέλη της  ρωσικής Εκκλησίας, η οποάι έριξε όλο το βάρος στα Βαλκάνια.Με τις “ευλογίες” Πούτιν απειλούν ευθέως με σχίσμα την Ορθόδοξη Εκκλησία σε περίπτωση που το Φανάρι αποδώσει την Αυτοκεφαλία σε Μαυροβούνιο και Κόσσοβο.

Στο περιθώριο της  ενδοεκκλησιαστικής διαμάχης  Ουάσιγκτον και Κρεμλίνο επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες με αφορμή την επιρροή στις ορθόδοξης χώρες.

Το φανάρι αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του τρία αιτήματα για Αυτοκεφαλία: των Σκοπίων, του Κοσσόβου και του Μαυροβουνίου. Και οι τρείς αυτές χώρες στην ουσία υπάγονται στη Σερβία η οποία είναι ο πλέον σταθερός σύμμαχος της Μόσχας μαζί με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Δίπλα σε αυτές τις χώρες Λευκορωσία και Αμπχαζία έρχονται με ανάλογα αιτήματα .Όμως αυτή η περίοδος δεν ευνοεί κανέναν για νέες περιπέτειες.Το Φανάρι δεν συζητάει αυτή τη στιγμή να πάρει αποφάσεις για νέες αυτοκεφαλίες. Άλλωστε  μια πιθανή αυτοκεφαλία της Εκκλησίας των Σκοπίων

θα βρει ισχυρές αντιστάσεις από την Αθήνα αλλά και από τα Τίρανα κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο τον κ.Βαρθολομαίο, την ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε κινήσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά της ορθοδοξίας με τη Μόσχα να αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στην αυλή του Φαναρίου.

Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί οτι η κόντρα Μόσχας-Φαναρίου έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν με αφορμή την Πανορθόδοξη τον Ιούνιο του 2016  που έγινε στην Κρήτη. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να ηγηθεί των ορθοδόξων και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να μειώσει με κάθε τρόπο την επιρροή Βαρθολομαίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ