Αρχική » Μπαλτάς: “Η Ροτόντα δεν είναι θρησκευτικός ναός, αλλά πολυπολιτισμικό μνημείο”!

Μπαλτάς: “Η Ροτόντα δεν είναι θρησκευτικός ναός, αλλά πολυπολιτισμικό μνημείο”!

από kivotos

“Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο.Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού κ.Αριστείδης Μπαλτάς απο τη Θεσσαλονίκη,όπου βρίσκεται απο χθες το απόγευμα.

“Η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές το χρόνο απο το 1999 με βάση μια απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς η Ροτόντα πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις και το Υπουργείο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την οποιαδήποτε πρόταση για μη θρησκευτική δράση”.

Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει ΚΑΙ ως τζαμί (με βάση την ιστορία του μνημείου) , ο υπουργός δήλωσε πως “προσωπικά δεν θα ειχα καμία αντίρρηση…”.

“Ειναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης- περίτρανο δείγμα πολυ-πολιτισμικότητας” δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο του μνημείου ο κ.Μπαλτάς τόνισε πως :” Το γεγονός ότι πέσαν κάποια τείχη έπρεπε να γίνει για να ανοίξει το μνημείο και να φαίνεται από παντού. Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ