Αρχική » Εκπρόσωποι των Εκκλησιών και θεολόγοι συζητούν για τη διατήρηση της δημιουργίας

Εκπρόσωποι των Εκκλησιών και θεολόγοι συζητούν για τη διατήρηση της δημιουργίας

από christina

Διαδικτυακό φόρουμ με θέμα “Ακούστε την κραυγή της Γης: Η περιεκτική οικολογία σε δράση” διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της 13ης Οικουμενικής Κοινωνικής Εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, το οποίο έγινε 7-10 Οκτωβρίου στο Λβιβ της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε ένα διεθνές συνέδριο, ένα διεθνές σεμινάριο σε δύο συνεδρίες της Ουκρανικής Χριστιανικής Ακαδημαϊκής Ένωσης, αφιερωμένο στο θέμα «Διασφάλιση του θησαυρού του Θεού: Αειφόρος ανάπτυξη και διατήρηση της δημιουργίας», καθώς και μια σειρά στρογγυλών τραπεζών και ανοιχτών συζητήσεων «Πράσινος» αστικός τρόπος ζωής, διατήρηση της βιοποικιλότητας, οικο-δημοσιογραφία και ο ρόλος της Εκκλησίας στην οικολογική συνείδηση.

Στο φόρουμ συμμετείχαν ομιλητές από οκτώ χώρες, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστρία, Βατικανό και Καναδά. Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, κυβερνητικών φορέων, οργανώσεων νεολαίας, επιχειρήσεων, θεολόγοι και ιερείς μίλησαν για το θέμα της περιεκτικής οικολογίας, αναζητώντας απαντήσεις στις σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

Φωνές από όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να μεταδώσουν μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και μέριμνας για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Μεταξύ άλλων, στο φόρουμ συμμετείχαν ο Καρδινάλιος Peter Turkson, Επιμελητής του Δικτύου για την προώθηση της Περιεκτικής Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο πατήρ Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για περιβαλλοντικά θέματα, ο Δρ Volodymyr Sheremeta, Επικεφαλής του Οικολογικού Γραφείου της Ουκρανίας της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, η Δρ Svitlana Romanko, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού 350.org για την Ουκρανία – Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, ο Δρ. Zinoviy Svereda, Εμπειρογνώμονας της Ουκρανικής Συνεταιριστικής Ομοσπονδίας, ο Δρ. Fabien Revol, Διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηθικής και Συν-Διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών για την Οικολογία και Ηθική του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών, και η Μαρία Σερέτη, υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στους συμμετέχοντες του φόρουμ, στο οποίο τονίζεται ότι «τα φετινά ποίκιλα γεγονότα και περιεκτικά προγράμματα είναι αφιερωμένα στη σημασία της οικολογίας για τη ζωή της Εκκλησίας και την ευημερία του πλανήτη. Συγκεντρώνονται διακεκριμένοι ομιλητές από την Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Προτεσταντική Εκκλησία προκειμένου να διακηρύξουν και να προωθήσουν την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Είμαστε ευτυχείς που μαθαίνουμε για την κοινή ανησυχία στην Ουκρανία και φυσικά για τη στενή συνεργασία Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και την Ουκρανική Καθολική Εκκλησία, που οραματίζονται τον μετασχηματισμό του κόσμου προς όφελος της οικουμένης».  

Ο πατήρ Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής υποστήριξε ότι αυτό το Φόρουμ δεν είναι τυχαίο, λέγοντας ότι «μπορεί να μοιραζόμαστε ή όχι θρησκευτικές αρχές ή πολιτικές πεποιθήσεις, σίγουρα όμως μοιραζόμαστε μια εμπειρία της γης: τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το έδαφος που περπατάμε – αν και όχι πάντα με δίκαιο τρόπο ή δικαίως». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “για να αλλάξουμε την αυτό-εικόνα μας, αυτό που απαιτείται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ριζική ανατροπή των συνήθειών μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα. Η οικολογική κρίση δεν θα λυθεί με συναισθηματικά σλόγκαν αλλά με την αυταπάρνηση ως η λύση στον εγωκεντρισμό, μαθαίνοντας να έχουμε αυτοέλεγχο και ετοιμότητα να πούμε «όχι» ή «αρκετά». Εδώ, νομίζω, βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Επειδή δεν είμαστε πρόθυμοι – στην πραγματικότητα, αντιστεκόμαστε σθεναρά σε οποιαδήποτε κλήση – να υιοθετήσουμε απλούστερες ζωές. Έχουμε χάσει την πνευματικότητα της απλότητας και της λιτότητας. Η πρόκληση είναι αυτή: Πώς να ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγεται η αρμονία και όχι η διαίρεση;”

Από την πλευρά του, ο Καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον εξέφρασε την άποψη ότι για να επιτευχθούν θετικές αλλαγές στην περιβαλλοντική κατάσταση, απαιτείται μια νέα μορφή σκέψης, μια νέα σοφία και μια νέα επιστήμη. Κάλεσε όλους να ενεργήσουν υπεύθυνα για να σώσουν τον πλανήτη. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην αποκρύπτουμε τα γεγονότα προς όφελος. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε ένα διάλογο για τις αξίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε όλοι να μπορούν να συμβάλουν στη σωτηρία της Δημιουργίας», είπε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ