Αρχική » Iερώνυμος:”Η εκκλησία δε θέλει χρήματα, αλλά αξιοποίηση της περιουσίας της»

Iερώνυμος:”Η εκκλησία δε θέλει χρήματα, αλλά αξιοποίηση της περιουσίας της»

από christina

 

Στην εκκλησιαστική περιουσία, στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη Λαμιέων. Υπενθυμίζεται ότι ο Μακαριώτατος βρίσκεται από χθες στην πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς του Αγίου Λουκά, Πολιούχου και Ελευθερωτή της πόλεως.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Γοργοπόταμο Λαμίας, όπου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ευθύμιος Καραΐσκος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του «σε ένα τόπο στενά συνδεδεμένο με δικά του βιώματα, καθώς, όπως παρατήρησε, η Στερεά Ελλάδα και η λεβεντογέννα Ρούμελη είναι ο τόπος που τον γέννησε και τον ανέθρεψε. «Σε ένα τόπο, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι τίμιοι και πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Σε ένα τόπο, όπου τον διακονεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης του, ο εκ των αγαπημένων Σας πνευματικών Σας υιών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο Δεσπότης της καρδιάς μας».

Σημείωσε ακόμη, ότι «ο Προκαθημένος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με τον δημόσιο λόγο και το ήθος Του, μακριά από λαϊκισμούς, έδωσε σε όλους: πιστούς και μη, ενεργούς πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς, να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματά τους, είτε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και διεκδικεί τις θέσεις της σεμνά, αλλά με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Και διατυπώνει τον λόγο της όχι για να αμφισβητήσει τους θεσμούς ή να εμπλακεί σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά για να εκφράσει με έργα ουσίας την αγάπη της προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, χωρίς διάκριση θρησκεύματος, χρώματος και φύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Αρχιεπίσκοπος των έργων και όχι των λόγων, της ενότητας και όχι των διχασμών».

 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου, κάνοντας αναφορά στις κοινωνικο-προνοιακές δομές και στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, η οποία πλέον χάρη στον αεικίνητο και υπερδραστήριο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών αναπτύσσει το έργο της αγάπης και στην Φθιώτιδα» τόνισε ο κ. Καραϊσκος, ενώ ανέπτυξε το έργο του Μακαριωτάτου.

«Για όλα αυτά και για όσα δεν είναι δυνατόν ο ομιλών να χωρέσει στον χρόνο μιας προσφώνησης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων έλαβε ομόφωνα απόφαση για την ανακήρυξη της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητας, ως επιτίμου Δημότη του Δήμου μας, εκφράζοντας ταπεινά με τον τρόπο αυτό τον θαυμασμό, τον σεβασμό και την αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπό Σας, ως ηθική ανταμοιβή και δημόσιο έπαινο για το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο Σας στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας, από την ημέρα της εκλογής Σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος και εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που αισθάνεται «που από σήμερα είστε Επίτιμος Δημότης του Δήμου και της πόλεως της Λαμίας».

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

 

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος για την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για όσα είπε, αλλά και για την αγαθή του προαίρεση. «Είναι για μένα τιμητική αυτή η ανάδειξη και θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και για την αναδρομή στην ταπεινή προσφορά μου, που είναι υποχρέωσή μου εξάλλου για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας». Συμπλήρωσε, επίσης: «Αυτός ο τόπος μέσα στην ιστορία του, τη βαθιά των αιώνων, ξεχωρίζει ορισμένες έννοιες και έχει προικοδοτήσει με το περιεχόμενό τους το νόημα των λέξεων. Ο Δήμαρχος -και όποιος επιλέγεται για εκπρόσωπος μιας περιοχής- είναι ένας πολίτης και πολίτης σημαίνει άνθρωπος που ασχολείται με τα της πόλεως, με τα θέματα, δηλαδή, που απασχολούν τον άνθρωπο, την καθημερινότητά. Όποιος, εξάλλου, κατά την Ελληνική νοοτροπία δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα θεωρείται μη επιθυμητό πρόσωπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι σε αυτό το σημείο συναντώνται οι δύο φορείς, Εκκλησία και Πολιτεία, και οι υποχρεώσεις γίνονται μεγαλύτερες. «Η συνεργασία είναι απαραίτητη και εκείνοι οι οποίοι δεν το υπολογίζουν ή δεν το καλλιεργούν αυτό το πληρώνουν ακριβά» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας πως «επειδή έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε τέτοιες καταστάσεις, η σημερινή ευκαιρία μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναδούμε το πρόβλημα της πορείας, της συμπόρευσης των δύο φορέων ανεξάρτητα, με αξιοπρέπεια, αλλά και με αλληλοσεβασμό».

Ο Αρχιεπίσκοπος, άλλωστε, επεσήμανε ότι καλούμαστε να στηρίζουμε τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, γιατί για αυτόν ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος. Εάν η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή αν πάψει να υπάρχει άνθρωπος, δεν χρειάζεται η Εκκλησία. Μία Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο, δεν έχει νόημα στη ζωή. Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και περιστάσεις για τον άνθρωπο.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Γοργοπόταμος συμβολίζει την ενότητα και την αντίσταση των Ελλήνων. «Ενότητα και αντίσταση. Δύο πράγματα, τα οποία φαίνονται και είναι δύσκολα. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε πολλές φορές τον πήχη και αυτές τις δυσκολίες να τις βάζουμε να συνεργαστούν. Ο Γοργοπόταμος λοιπόν, είναι ένα σύμβολο κομβικό για όλες τις εποχές, για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις καταστάσεις, που αρχίζουν από τα προβλήματα του προσώπου, της οικογένειας, της πολιτείας, της Διεθνούς καταστάσεως. Όσο προχωρούμε αντίθετα δεν θα βρίσκουμε διεξόδους, όσο προχωρούμε συνεργατικά λύνονται τα προβλήματα, έστω και με ολοκαυτώματα».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος, όπως είπε, «δείχνει δείγματα τέτοιας πορείας και είναι πρόθυμος να προχωρήσει όσο μπορεί και όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις. Αλλά και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε κατάγονται από δω, είτε εργάζονται εδώ, είτε έχουν μικρές ή μεγάλες ικανότητες οικονομικές, έρχονται να προστεθούν σε αυτή τη στρατιά». Μιλώντας για τα ιδρύματα, που ανέφερε ο Δήμαρχος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «δεν γίνονται από λεφτά της Εκκλησίας, γίνονται από τις τσέπες των ανθρώπων, με το μικρό βαλάντιο, με τον κόπο, με τον ιδρώτα τους». Μίλησε, επίσης, για την «Αποστολή», η οποία «εξαπλώνεται σιγά-σιγά και διακονεί κυρίως στον τομέα των παιδιών» και έκανε λόγο για το ΚΔΑΠ το οποίο θα εγκαινιαστεί το απόγευμα.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Δήμαρχο έναν τόμο με τα μνημεία της Βοιωτίας, αλλά και το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας», το οποίο, όπως είπε, βρίσκει και απάντηση σε όλα αυτά που είπαμε. Είναι πόνος ψυχής για ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Εκκλησία και οι Αρχιερείς δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν να φάνε, τους φτάνουν. Θέλουν να αξιοποιήσουν την δική τους περιουσία. Στην καρδιά των Αρχιερέων είναι το όραμα, οι πέτρες, το χώμα αυτό το λίγο που υπάρχει που μας έμεινε, που άφησαν οι πρόγονοί μας, να το αξιοποιήσουμε και να το κάνουμε πνεύμα, να το κάνουμε δύναμη, που να μπορεί η Εκκλησία να έχει το λόγο της, για να προχωρεί και να μη στέκεται στα σκαλοπάτια της κάθε εξουσίας με το χέρι εκλιπαρώντας μία μικρή βοήθεια. Θέλουμε μία ανεξαρτησία, μία αξιοπρεπή διαβίωση, μία συνεργασία σε ίσους χώρους για να γίνουν όλα αυτά που είπαμε, όχι θεωρία αλλά πράξη καθημερινή».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ