Δεδομένο  θεωρούν πλέον οι λοιμωξιολόγοι οτι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε  σε συνθήκες πανδημίας.Ενώ ,πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως και το φετινό Πάσχα  θα είναι σας  όπως και το προηγούμενο ως προς την παρουσία των πιστών στους ναούς. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρά μέτρα.Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι και καθηγητές ιατρικής ήδη έχουν προτείνει δημόσια αλλά και στις συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης την απαγόρευση της Θείας Μετάληψης ή την αλλαγή του τρόπου μετάδοσης και βεβαίως σε καμία  περίπτωση δεν συμφωνούν με τις θέσεις της Εκκλησίας για να κοινωνούν οι πιστοί με την ίδια λαβίδα.

Ο καθηγητής κ.Μάριος Λαζανάς ζήτησε απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας και του ασπασμού των εικόνων και βεβαίως τη χρήση μάσκας εντός και εκτός ναών. Βεβαίως δεν ζήτησε να μην εκκλησιάζονται οι πιστοί  με την προϋπόθεση να τηρούν τα μέτρα και κυρίως τις αποστάσεις.

Ηδη η καθηγήτρια κ.Ελένη Λινού διαφώνησε με τη θέση που διατύπωσε ο μητροπολίτης Κοχάνης Παύλος να κοινωνούν δηλαδή οι πιστοί  με την ίδια λαβίδα.Μέχρι το τέλος του μήνα ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης για μέτρα  και στους ναούς και όλους τους θρησκευτικούς χώρους και θεωρείται βέβαιο οτι  θα παραταθούν και άλλο ένα 15ήμερο, όλα όμως δείχνουν οτι και μέσα στα Χριστούγεννα στις περισσότερες περιοχές  της χώρας θα εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει οτι  Ιεράρχες και κυβέρνηση για μια ακόμη φορά θα συγκρουστούν  με την επίσημη Εκκλησία να  τάσσεται υπέρ των μέτρων.