Αρχική » Η Κύπρος αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Η Κύπρος αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

από christina

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας καθώς μετά τις Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και η Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος  μνημόνευσε τον μητροπολίτη κ.Επιφάνιο.

Ο κ.Χρυσόστομος κατά την Θεία Λειτουργία επί τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, στη Μονή Παναγίας της Χρυσορροϊιατίσσης Πάφου, μνημόνευσε πριν από λίγο, για πρώτη φορά, τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το νέο καθεστώς.

Η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του πατριαρχείου Μόσχας το οποίο έχει διακόψει την κοινωνία  με την Εκκλησία της Ελλάδος  ,με εξαίρεση τους μητροπολίτες που την στήριξαν στη διαμάχη του με το Φανάρι ( Μητροπολίτης Κυθήρων )  και την Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα η Εκκλησία της Κύπρου θα βρεθεί στο στόχαστρο και του Κρεμλίνου αφού το ζήτημα  για την  κυβέρνηση της Ρωσίας   έχει και πολιτικές προεκτάσεις.Η Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας όχι μόνο έχει διακόψει  κάθε επικοινωνία με το Φανάρι αλλά έχει επιτεθει ανοικτά κατά του κ.Βαρθολομαίο τον οποίο κατηγόρησε για περίεργα παιχνίδια με την Αμερική για την Αυτοκεφαλία.

Από την άλλη το Οικουμενικό Πατριαρχείο γνωρίζοντας αυτή τη στάση της Μόσχας  φαίνεται πως προς το παρόν έχει εγκαταλείψει κάθε σκέψη  για παραχώρηση αυτοκεφαλίας σε Εκκλησίες των Βαλκανίων , γεγονός που εξυπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας σε πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο.

Αίσθηση πάντως το γεγονός οτι με καθυστέρηση δύο χρόνων η Κύπρος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας σε μια περίοδο όπου το ουκρανικό είχε “αποσυρθεί” από την επικαιρότητα και κυρίως, σε μια στιγμή όπου τα γεωπολιτικά  εξελίσσονται αρνητικά για την περιοχή με τη  Ρωσία να παίζει ουσιαστικό ρόλο.

Έκκληση απηύθυνε ο Επίτιμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ