Άρχισαν τα όργανα στην Εκκλησία της Κύπρου μετά την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έφυγε από την χειροτονία του επισκόπου Αρσινόης σε ένδειξη διαμαρτυρίας , ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της ουκρανικής Εκκλησίας η οποία μόλις έγινε γνωστή η μνημόνευση του Επιφάνιου με ανακοινωσή της ευχαριστεί τον Μακαριώτατο για την αναγνώριση, τονίζοντας ότι “ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την στήριξή του, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε”.
“Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η τέταρτη εκκλησία που αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος”.η.
Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου ξάφνιασε τους μητροπολίτες της τοπικής Εκκλησίας με πρώτον τον Λέμεσού.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία.
Σήμερα είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των προκαθημένων των διαφόρων αυτοκέφαλων εκκλησιών».
Επισκέφτηκε, συνέχισε, τον παναγιότατο εκτός της έδρας του μαζί με τον Άγιο Αλβανίας και του ζήτησε την άδεια για να επισκεφτεί τους προκαθημένους και να τους πει τις απόψεις του γιατί, όπως ανέφερε, είναι και ο ίδιος ένας από τους προκαθημένους που εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις πανορθοδόξους διασκέψεις και γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τις καταστάσεις.
Εμείς, είπε ο Μακαριότατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στην συγκεκριμένη διαμάχη. Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με επικεφαλής ορθοδόξων εκκλησιών με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και τον σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές.
Έπρεπε να πάρω θέση, συνέχισε, αν και η Σύνοδος διαφωνούσε με τον ίδιο, ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για την σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας Επιφάνιο. Κάποιος είπε από τους συνοδικούς έφυγε στο τέλος της λειτουργίας, αναφέροντας πως αν ήταν στην θέση του θα έφευγε από την ώρα που άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή τον ίδιο, να μνημονεύει.
Είπε ακόμη πως θαύμασε την υπομονή του που τόση ώρα δεν έφυγε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η ενέργεια του αυτή υπηρετεί πρώτα την Ορθοδοξία και μετά την Εκκλησία της Κύπρου. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι προκαθήμενοι, μηδέ του Κυρίλλου εξαιρουμένου, ομολογούν μέσα τους ότι είναι σωστός.
Πρόσθεσε ότι αν οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει να συζητηθεί το όλο ζήτημα στα πλαίσια του καταστατικού θα συγκαλέσει την Σύνοδο αφού στείλει επιστολή στον Πατριάρχη και να τη μελετήσει, την οποία θα αναλύσει στη Σύνοδο.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν όχι ομοφώνως έστω και κατά πλειοψηφία η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία.
Ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν ζήτησε την ψήφο του λαού για να γίνει Αρχιεπίσκοπος για να ικανοποιήσει κάποια προσωπική φιλοδοξία, προσθέτοντας πως μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για να εργαστεί έντιμα και να φέρει τομές στα πράγματα της Εκκλησίας.