Με αισθήματα υπερηφάνειας και με τον αρμόζοντα σεβασμό, εορτάστηκε στο Σίδνεϊ η 80η Επέτειος του ηρωικού “ΟΧΙ” των Ελλήνων, της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο επίσημος εορτασμός της Επετείου έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος τη μαζική παρουσία κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις. Παρέστησαν, ωστόσο, εκπρόσωποι της προξενικής αρχής της Ελλάδας και των ομογενειακών οργανώσεων του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ενώ φόρο τιμής τους ήρωες του Έπους του ’40 απέτισαν νέοι και νέες της Ομογένειας που ύψωσαν με περηφάνια τις σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστραλίας.

Της Δοξολογίας για την εθνική εορτή προέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Πρϊστάμενο του Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από άλλους ιερείς του Σύδνεϋ. Με συγκίνηση εψάλη το Απολυτίκιο της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων, ενώ στο τέλος της Δοξολογίας εψάλησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Τη συγκίνηση επέτεινε η απαγγελία ενός ποιήματος για το Έπος του ’40 από νεαρή μαθήτρια του Ελληνορθόδοξου Κολλεγίου της Αγίας Ευφημίας.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός τόνισε στο μήνυμά του την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της απότισης φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Παρότι, όπως αναγνώρισε, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος υπαγόρευσαν έναν πιο λιτό και όχι μαζικό χαρακτήρα στις επετειακές εκδηλώσεις, εντούτοις “οι καρδιές μας σήμερα είναι εκεί όπου θα έπρεπε να είναι”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων κατέθεσαν με σεβασμό στεφάνια στο μνημείο πεσόντων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού, ενώ ακολούθησε μια λιτή δεξίωση.

Αναλυτικά, στις επετειακές εκδηλώσεις έδωσαν το “παρών” ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίκιζα, ο Ιατρός και Αντιπρόεδρος της “Βασιλειάδας”, κ. Θεοδόσης Πενκλής, με τη σύζυγό του Μαριάννα, ο κ. Τζακ Πάσσαρης, εκπροσωπόντας τη Διακοινοτική Επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, ο κ. Χάρης Δανάλης από την Ελληνική Κοινότητα ΝΝΟ, η κ. Μαρία Άνθονυ από την Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ “Ποντοξενιτέας”, ο κ. Παναγιώτης Παπουλίδης από την Ποντιακή Αδελφότητα Σύδνεϋ “Παναγία Σουμελά”, ο κ. Βασίλειος Σκανδαλάκης από την ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ, ο κ. Βίκτωρ Κυπριώτης από την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας, ο κ. Παναγιώτης Αχιλλέως από την Κυπριακή Ελληνική Λέσχη, ο κ. Κρίς Κοντός από την Πανροδιακή Αδελφότητα ΝΝΟ, ο κ. Σπύρος Κωνσταντίνου από την Κυπριακή Κοινότητα ΝΝΟ, ο κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης από το Ελληνικό Παράρτημα του RSL, οι κ.κ. Γέωργιος Λιανός, Κώστας Γκούρος και Παναγιώτα Cretan από το Εθνικό Συμβούλιο ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, η κ. Λιάνα Βερτζάγια από το Λύκειο Ελληνίδων του Σύδνεϋ, ο κ. Απόστολος Τσάνης από την Παμμακεδονική Ένωση ΝΝΟ, ο κ. Παναγιώτης Διαμάντης από τον Σύλλογο Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών και ο κ. Θεόφιλος Πρεμέτης από το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie.