Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην Τοπική μας Εκκλησία, τηρουμένων, σε κάθε περίπτωση, των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Την παραμονή της εορτής, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, παρουσία του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου κ. Ευαγγέλου Χατζηκυριάκου και πλήθους κόσμου.
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Αναγνώστη τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Χριστόφορο Καραϊσκο, επαινώντας τον ίδιο, αλλά και τους Πατέρες του Ναού για την πνευματική τους φροντίδα για τα νέα παιδιά της ενορίας. «Τα παιδιά που εμπλουτίζουν την χορεία των Αναγνωστών μας», τόνισε, «ζουν μέσα στην εκκοσμικευμένη εποχή μας, αλλά δεν καίγονται από τη φωτιά του κόσμου. Συντελείται ένα θαύμα, καθώς διατηρούν την καθαρότητά τους, αγαπούν τον Θεό, γίνονται μιμητές Χριστού και μετέχουν στην Λατρεία της Εκκλησίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη το εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον λαό για την ακριβή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, κυρίως μέσα στον Ναό, επισημαίνοντας ότι «δεν λειτουργεί μαγικά το κτίριο του Ναού. Βιώνουμε την παιδαγωγία του Θεού, που μας καλεί σε μετάνοια και ταπείνωση, σε αυτογνωσία και ενότητα. Κι αν οι Επίσκοποι πήραμε μέτρα, μέσα στην πανδημία, που μας πόνεσαν, το κάναμε με πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας για την ενότητα της κοινωνίας. Αυτή την ευθύνη είχε και ο Άγιος Δημήτριος, όταν συγκροτούσε την ομάδα των νέων και υπερασπιζόταν την πίστη του Χριστού». Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι «η εορτή του Αγίου Δημητρίου, συμπίπτουσα τόσο με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όσο και με την επέτειο του Έπους του ΄40, μας θυμίζει ότι οι Έλληνες μεγαλουργούμε, όταν έχουμε πίστη, όταν υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και όταν είμαστε ενωμένοι. Καλούμεθα ν’ αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, που αφορούν την δημόσια υγεία και την εθνική μας ακεραιότητα. Το μεγάλο μας όπλο είναι η πίστη που μας ενώνει, η ζωντανή παράδοσή μας, η τρανή μας ιστορία, παρόλα τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Αν και τούτη τη φορά κατορθώσουμε να μετατρέψουμε τις αδυναμίες σε αρετές, αν καταφέρουμε να μη διχαστούμε, θα γίνουνε και πάλι παράδειγμα προς μίμηση… Η εποχή μας απαιτεί ενότητα, που ξεκινά πάντα από την Εκκλησία και διαχέεται στην κοινωνία και στην πατρίδα…».
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου
Ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Δημητρίου Παπαδοπούλου, 49 ετών, εγγάμου και πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα, στον ίδιο Ναό, είχε λάβει τον 1ο βαθμό της Ιερωσύνης.
Στην ομιλία του, κατά την Χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος εξήρε τον ρόλο της οικογένειας στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, «πρωτεύουσα θέση στην οποία έχει η ευσεβής μητέρα, που διδάσκει τα νάματα της πίστεως, που βάζει μέσα μας την φωτιά της αγάπης στον Χριστό. Μια τέτοια μάνα αναλαμβάνει πάντα το έργο της Παναγίας, που καταυγάζει και εμπνέει την ζωή όλων μας».
Ταυτόχρονα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ρόλο της καλής Πρεσβυτέρας και της συγκροτημένης οικογένειας, όπου κυριαρχεί η αληθινή αγάπη, χαρακτηριστικό της Ορθόδοξης και Ελληνικής Οικογένειας.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον νέο Κληρικό ότι το έργο του «θα είναι έργο ενότητος των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον Θεό. Αν εμείς οι Κληρικοί γινόμαστε έμπρακτη απόδειξη αυτής της ενότητος, τότε μπορούμε να τη διδάξουμε και στους άλλους. Δυστυχώς, συχνά, τα ανθρώπινα πάθη χωρίζουν και διχάζουν, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στο Ιερατικό έργο. Η ενότητα είναι ένα διαρκές άθλημα και γι’ αυτό έχει τεράστια αξία, γιατί απαιτεί ταπείνωση. Αυτή αποτελεί το θεμέλιο κάθε αυθεντικής και αληθινής ιερατικής διακονίας».
Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ο νέος Ιερεύς θα κρατήσει το επάγγελμα του ασφαλιστή, για τον βιοπορισμό της οικογένειάς του, «αλλά από τούδε και στο εξής θα γίνεις όχι μόνο ασφαλιστής της επίγειας ζωής, αλλά και της αιώνιας. Η επίγεια ασφάλεια απαιτεί την οικονομική αμοιβή, η ασφάλεια των ψυχών, όμως, δεν επιδέχεται αμοιβής. Αυτή είναι η δωρεά του Θεού. Πλέον, θα καλείσαι να μιλήσεις στις ψυχές των ανθρώπων για την αιώνια ασφάλεια της αγάπης του Θεού».
Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τους ανθρώπους εκείνους που εισέρχονται στον Ιερό Κλήρο, στην εποχή της κρίσης, με ανιδιοτέλεια, και είναι απόδειξη ότι ζει Κύριος ο Θεός.