Αρχική » Κύκκου Νικηφόρος : Αντικανονική η πράξη του Χρυσόστομου

Κύκκου Νικηφόρος : Αντικανονική η πράξη του Χρυσόστομου

από christina

 

«Δεν θα συρθούμε σε μια Σύνοδο για να επικυρώσουμε μια αντικανονική πράξη του Προκαθήμενου της Eκκλησίας μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Κύκκου κ.Νικηφόρος μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» και ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος να ανακαλέσει την απόφαση του και να τα συζητήσουν στη Σύνοδο τα περαιτέρω.

Επίσης, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει την αυθαιρεσία του προκαθημένου αλλά για να παίρνει αποφάσεις εκ των προτέρων, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι έχουν μείνει αποσβολωμένοι όταν άκουσαν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιάτισσης μνημόνευσε το όνομα του Επιφάνιου, ο οποίος είναι σχισματικός και δεν αναγνωρίζεται από τις Εκκλησίες.

Όπως εξήγησε το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου για την εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έγινε με σκοπό την επίτευξη της ενότητας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε.

Ταυτόχρονα, το θέμα τέθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου εκ νέου και ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο ότι θα έστελνε μια επιστολή που θα μνημόνευε τον Επιφάνιο, ωστόσο μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποφάσισε να μην προβεί στη δημοσιοποίηση του εγγράφου.

Ωστόσο, παρά την επίσημη απόφαση που πήραν ως Σύνοδος ο Αρχιεπίσκοπος έδρασε αυθόρμητα και εξέπληξε όλους τους παρευρισκόμενους.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι δεν έχουν τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ο Μητροπολίτης επισήμανε πως δεν πρέπει να δέχονται σιωπηρώς την παραβίαση του καταστατικού χάρτη και θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια στιγμή

Την ίδια ώρα, είπε σε έντονο ύφος σχολιάζοντας την επιμνημόνευση του Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι οι ιεροί κανονικές είναι πολλοί αυστηροί καθώς αναφέρουν ότι εκείνος που δέχεται σε μια ευχαριστιακή κοινωνία τους ακοινώνητους καθίσταται και ο ίδιος ακοινώνητος.

Εν τέλει, υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάσπασης της Eκκλησίας της Κύπρου, ενώ δυσχεραίνεται και λειτουργία της Ορθόδοξης εκκλησίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ