Αρχική » Παλαιστίνιος ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε τη “ρητορική μίσους” του Μακρόν

Παλαιστίνιος ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε τη “ρητορική μίσους” του Μακρόν

από christina

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος κ. Θεοδόσιος (κατά κόσμον Ατάλα Χάννα), καταδίκασε τη «ρητορική μίσους» προς τους μουσουλμάνους από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χάννα έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ότι «με βάση τις χριστιανικές μας αξίες και τη χριστιανική μας σχέση με την αρχαιότερη εκκλησία στον κόσμο, εκφράζουμε την καταδίκη, την αποδοκιμασία και την απόρριψή μας για οποιαδήποτε επίθεση που στοχοποιεί θρησκευτικά σύμβολα οποιασδήποτε θρησκείας», και πρόσθεσε ότι «προσβάλλοντας τους μουσουλμάνους αδελφούς μας, είναι κάτι που απορρίπτουμε και καταδικάζουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χάννα εξέφρασε την καταδίκη του για την “υποκίνηση μίσους” ανεξάρτητα από το ποιος την προωθεί, τονίζοντας ότι «οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι σε στην Παλαιστίνη, πρέπει να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αποτρόπαια τοξική ομιλία, αφιερωμένοι σε μια κουλτούρα αγάπης και ανθρωπισμού, αδελφότητας και συνεργασίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του προχώρησε στη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ ως μέρος της έντονης του κοσμικότητας, που εξοργίζει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, ειδικά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και είπε ότι ο Γάλλος ομόλογός του χρειάζεται «ψυχιατρική εξέταση».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί, καλώντας τον κόσμο να υποστηρίξει τους «καταπιεσμένους μουσουλμάνους στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας είχε δηλώσει για το επίμαχο τεύχος του περιοδικού Charlie Hebdo το 2015 ότι “υποστηρίζουμε την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία, αλλά προσβολή των θρησκευτικών εικόνων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ελευθερία της έκφρασης” ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας σχετικά με τη νέα έκδοση του περιοδικού που γελοιοποιούσε τον Μωάμεθ σε απάντηση για την επίθεση των Τζιχαντιστών.

Ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχε επισημάνει ότι το εξώφυλλο του περιοδικού αποτελεί παραβίαση των ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών.

“Η προτροπή κατά των θρησκειών και των προφητών, αλλά και ο εμπαιγμός των ιερών συμβόλων, μπορεί να ωφελήσει μόνο εκείνους που θέλουν να διαιρέσουν την κοινωνία και δημιουργήσουν ένα χάος” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ