Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου εορτή του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου του και πολιούχου Ναυπάκτου, πανηγύρισε ο ομώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ναυπάκτου.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, με την συμμετοχή περιορισμένου αριθμού Ιερέων. Έψαλαν οι ιεροψάλτες Παντελής Αναστασόπουλος και Δημήτριος Καλογερής.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον άγιο Δημήτριο που νίκησε και τον τύραννο και τον πονηρό. Στα τροπάρια του Αγίου, δεν αναφέρεται καν το όνομα του τυράννου, Μαξιμιανού, που βασάνισε τον Άγιο. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα τα δημιουργεί ο πονηρός, ο ανθρωποκτόνος διάβολος. Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του πονηρού-διαβόλου και του φορέως του πονηρού, όπως γίνεται διάκριση μεταξύ του ιού και του φορέως του ιού. Είπε ότι δεν πρέπει να δίνουμε δικαιώματα στον διάβολο, γιατί τότε μας καταλαμβάνει και ομιλεί εκείνος μέσα από εμάς, όπως έγινε στον δαιμονισμένο των Γαδαρηνών, σύμφωνα με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας εκείνης. Ως Χριστιανοί οφείλουμε να ακολουθούμε το παράδειγμα των Αγίων, και να μη δίνουμε με την συμπεριφορά μας, κυρίως με την καταφρόνηση των μυστηρίων της Εκκλησίας, δικαιώματα στον πονηρό να καταστρέψη την ζωή μας.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, πλαισιωμένο με τον ελάχιστο αριθμό Ιερέων και Διακόνων. Εφέτος για πρώτη φορά λειτούργησαν όλοι οι Ναοί της πόλεως, για να μπορέσουν περισσότεροι Χριστιανοί να λειτουργηθούν κατά την επίσημη αυτή ημέρα.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στον άγιο Δημήτριο –δύο μεγάλοι Άγιοι «συμπολίτες»– και την σύγκριση που κάνει μεταξύ του Ιώβ και του αγίου Δημητρίου. Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι οφείλουμε ως Χριστιανοί να έχουμε την υπομονή του Ιώβ αλλά και το ομολογιακό πνεύμα του αγίου Δημητρίου.

Κατά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος είπε ότι οφείλουμε να ανταποδίδουμε στον πολιούχο και προστάτη της πόλεώς μας για την προστασία και την ευλογία που μας παρέχει την ευγνωμοσύνη μας και τον σεβασμό. Και για να μας προστατεύη ο Θεός διά του αγίου, πρέπει και εμείς να κάνουμε τα ανθρώπινα, δηλαδή να υπακούμε στην Εκκλησία. Διαφορετικά θα επικρατήση μια κατάσταση ζούγκλας.

Τέλος ευχήθηκε κατάλληλα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες και σε όλη την πόλη.

Εκκλησιάσθηκαν ο εορτάζων Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δήμητριος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ιωάννης Μπουλές και Αθανάσιος Παπαθανάσης, οι Αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και Ναυπάκτου κ. Χρήστος Παίσιος, οι Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως κ.α.

Η όλη ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό ήταν κατανυκτική και λαμπρή, αντάξια της πανηγύρεως του πολιούχου της Ναυπάκτου, παρόλο που λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν έγινε η λαμπρή λιτανεία και η συμμετοχή μέσα στον Ναό ήταν η επιτρεπόμενη, ενώ δεν πραγματοποιούνται και τα φημισμένα παζάρια της Ναυπάκτου που άρχιζαν την ημέρα του Αγίου Δημητρίου.

Να συμπληρώσουμε, ότι στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Δημητρίου, το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεόρτια ιερά Αγρυπνία με την ακολουθία της Μ. Τετάρτης από την Μ. Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου, όπως την εξέδωσε ο μακαριστός καθηγητής της Λειτουργικής Ιωάννης Φουντούλης. Λειτουργός στην Αγρυπνία ήταν ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης με συλλειτουργούς τους δύο Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Επίσης, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου, εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, που ήταν ενταγμένη στους προεορτασμούς των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία και είχει θέμα: «Το δημοτικό τραγούδι της Ναυπακτίας για τον Μεγάλο Ξεσηκωμό του 1821». Ήταν συνεργασία των φιλολόγων του Συνδέσμου Αγάπης Χρ. Καρανικόλα-Σχοινά, Αικ. Ξάνθη-Λαμπροπούλου και Μ. Κουτούση-Σύψα με τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ναού κ. Π. Αναστασόπουλο. Δημοτικά τραγούδια απήγγειλε η δασκάλα Αγγελική Λαουρδέκη. Η εκδήλωση, λόγω των μέτρων της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κόσμου (εκτός ελαχίστων προσκεκλημένων) και μεταδόθηκε διαδικτυακά.