Αρχική » Ιεροσολύμων Θεόφιλος: “Καταδικάζουμε τις προσβολές στον αξιότιμο Προφήτη Μωάμεθ”

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: “Καταδικάζουμε τις προσβολές στον αξιότιμο Προφήτη Μωάμεθ”

από christina

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων καταδικάζει τις προσβολές στο Ισλάμ και τη βία στη Γαλλία , γεγονότα τα οποία τον τελευταίο καιρό απασχολούν τη διεθνή κοινότητα στον απόηχο τη; κόντρας Ερντογάν -Μακρόν.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχηγών Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, κατήγγειλε την ατυχή εξέλιξη των γεγονότων στη Γαλλία, η οποία, όπως αναφέρει σε μήνυμά του “ξεκίνησε με προσβολές στο Ισλάμ και τον αξιότιμο Προφήτη Μωάμεθ, και ακολούθησε ένα έγκλημα με την δολοφονία ενός δασκάλου ως αντίποινα για τις προσβολές, οι οποίες πυροδότησαν μια σειρά από ατυχή εγκλήματα που στοχεύουν αθώους μουσουλμάνους αμάχους”.

Σε δήλωση του Πατριάρχη, τονίστηκε ότι παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση της πόλωσης που προκύπτει από την πορεία των πραγμάτων στη Γαλλία. Τόνισε την καταδίκη του για προσβολή της ισλαμικής πίστης με το ίδιο σθένος καταδίκης όπως θα έκανε εάν η προσβολή αφορούσε οποιαδήποτε από τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλης καταδίκασε όλες τις πράξεις βίας που στοχεύουν εκείνους που έχουν διαφορετικές απόψεις ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, ζητώντας ο πολιτισμένος διάλογος να είναι η μόνη μέθοδος αλληλεπίδρασης για τη μείωση των διανοητικών και ιδεολογικών κενών μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και ιδεολογιών.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να ακολουθήσει “την αρμονία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών των Αγίων Τόπων, και στις δύο όχθες του ποταμού Ιορδάνη, ως πρότυπο, επειδή οι άνθρωποι εδώ έχουν ζήσει εδώ και αιώνες σε ειρηνική αδελφότητα, αγάπη και συνύπαρξη σε καλές και κακές στιγμές”. Κατέληξε λέγοντας: «Προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό να διαιωνίσει τη χάρη της αγάπης και της αδελφοσύνης και να σώσει την ανθρωπότητα από την πληγή, τους πολέμους και τη δυσαρμονία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, τόνισε σχετικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να ενεργήσει για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο την ελευθερία της θρησκευτικής πρακτικής όσο και την ελευθερία της έκφρασης.

«Ο στόχος όλων των δραστηριοτήτων μας και, πιστεύω, ο στόχος της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους και όλοι να σέβονται την ελευθερία του άλλου να εκφράζει τη γνώμη του», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην ενημέρωση στις Βρυξέλλες.

Ο Μάμερ σημείωσε ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov είπε στο Telegram την Τρίτη πως η υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για τη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων και τις παρατηρήσεις του σχετικά με το Ισλάμ προκαλούν τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων και παρέχουν τις προϋποθέσεις “για την αναπαραγωγή εξτρεμιστικών ιδεών στο μυαλό των νέων”,

Ο Καντίροφ προέτρεψε τον Γάλλο πρόεδρο να σταματήσει τις “προκλήσεις και επιθέσεις κατά της πίστης”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ