Αρχική » Η Μητρόπολη Κίτρους είναι κατά της δημιουργίας δομής μεταναστών στη μονή Πέτρας

Η Μητρόπολη Κίτρους είναι κατά της δημιουργίας δομής μεταναστών στη μονή Πέτρας

από christina

 

Υποχρεωμένη να διαχωρίσει τη θέση της από όσα γράφτηκαν στον Τύπο περί δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών σε βοηθητικά κτίρια της Ιεράς Μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου είναι  η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, που εξέδωσε γι’ αυτό δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση των δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο περί πιθανής δημιουργίας δομής φιλοξενίας στα βοηθητικά κτίρια της Ιεράς Μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία δομής στην ιστορική Μονή.

Η τοπική Εκκλησία μέσω του έργου της αποδεικνύει καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη προς κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και φυλής. Η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο. Η επιλογή των τόπων υποδοχής δεν πρέπει να γίνεται αβασάνιστα αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων για την λειτουργία δομής φιλοξενίας απεδείχθη κατά το πρόσφατο παρελθόν (2016), οπότε η χρήση τους είχε ως αποτέλεσμα καταστροφές στα κτίρια (ξήλωμα σκεπών για καυσόξυλα) και κυρίως τον φρικτό θάνατο δύο παιδιών από πτώση στη στέρνα της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα αυτό όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάστασή του και χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο. Η Ιερά Μητρόπολη, όμως, δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημιουργία δομής στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, που αποτελεί ένα σπουδαίο και αρχαίο θρησκευτικό μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

Η Ιερά  Μητρόπολη μέσω της Ιεράς Συνόδου έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία επαναλειτουργίας της Ιεράς Μονής και δημιουργίας σε αυτήν Κέντρου Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δομών με σκοπό την απρόσκοπτη τέλεση των Ι. Ακολουθιών στον Μοναστηριακό Ναό, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης στα ορεινά χωριά της περιοχής και της Πιερίας γενικότερα.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι όταν κάτι σχεδιάζεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να έχει και θετική εξέλιξη. Πολύ περισσότερο όταν σε έναν ιστορικό και εκκλησιαστικό χώρο, με τόσο βαριά κληρονομιά, επιχειρείται οποιαδήποτε παρέμβαση ερήμην της Εκκλησίας, αυτό ξεφεύγει της κοινής λογικής και προμηνύει κοινωνική αναστάτωση. Σε κάθε περίπτωση η τοπική μας Εκκλησία εργάζεται στοχευμένα και συστηματικά για τη διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης και της ενότητας του λαού μας. Η λειτουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην Ιερά Μονή Πέτρας σίγουρα δεν συμβάλλει στη συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση και δεν σέβεται ούτε το θρησκευτικό μνημείο, ούτε την αξιοπρεπή διαβίωση συνανθρώπων μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ