Αρχική » Σύμβολα του 1821 τα φετικά “γούρια”

Σύμβολα του 1821 τα φετικά “γούρια”

από christina

Η κομψότητα συναντά μερικά από τα διαχρονικά σύμβολα του ελληνισμού που έχουν συνδεθεί οπτικά με τον αγώνα για την Επανάσταση και το αποτέλεσμα είναι τα απρόσμενα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το 2021.

Κομψοτεχνήματα, με εθνική υπόμνηση και διάθεση επετειακή, τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κυκλοφόρησαν ήδη και έχουν την λογική των lucky charms που μπορεί κανείς να κρεμάσει σε βραχιόλια, αλυσίδες, κλειδιά, οπουδήποτε για να τα φέρει μαζί του όλο τον χρόνο. Ετσι, τα σύμβολα που επελέγησαν για να φέρουν καλή τύχη στη χρονιά που θα διαδεχθεί το συντριπτικό 2020, είναι εύζωνες, τσαρούχια και Ελληνοπούλες. Η επιλογή τους διατρέχεται από τη φράση του Κωστή Παλαμά «το πνεύμα και στο χώμα λάμπει».

Αφορμή για αυτή την επιλογή που βρίσκουμε στο πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι η συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την επέτειο, το Μουσείο θα την γιορτάσει και με μια σημαντική έκθεση που θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό την Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου και θα τα φέρει σε διάλογο με αρχαιότητες. Ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου, είναι «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου».

Εργο που θα εκτεθεί στην έκθεση “Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου”. Charles-Henri-Joseph Cordier (1827-1905) Ελληνίδα, 1873 Μπρούντζος επιχρυσωμένος, επαργυρωμένος και επισμαλτωμένος. Yψος 75 εκ., μήκος 45 εκ., διάμετρος βάσης 21 εκ. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
Τι εκφράζει όμως κάθε ένα από τα γούρια; Το τσαρούχι είναι το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τον 19ο – αρχές 20ου αιώνα. Εγινε ιστορικό σύμβολο του αγώνα από την ενδυμασία των αγωνιστών του 1821.

Οι Εύζωνοι είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Η στολή τους καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

Η μινιατούρα της Ελληνοπούλας φέρει παραδοσιακή την ελληνική στολή που καθιερώθηκε από την βασίλισσα της Ελλάδας Αμαλία, ως επίσημη ενδυμασία της αυλής της. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο τύπος ενδυμασίας με αφετηρία την βασιλική αυλή, διαδόθηκε στα αστικά κέντρα της Ελλάδας  και μετεξελίχθηκε σε εθνική γυναικεία φορεσιά.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ