Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα με κορωνοϊό.Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες, λόγω της δράσης του, μορφές της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια και ο άνθρωπος ο οποιος διώχτηκε γιατί αντέδρασε στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποσπάσει το Μαυροβούνιο από το Πατριαρχείο Σερβίας.
Ο Μητροπολίτης έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ ταλαιπωρούταν τις τελευταίες ημέρες από βαριά πνευμονία. Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός είχε κολλήσει πρόσφατα κορωνοϊό τον οποίο είχε ξεπεράσει όμως είχε δημιουργηθεί βλάβη στους πνεύμονες. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ο Μητροπολίτης λίγο μετά που έλαβε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας άφησε την τελευταία του πνοή ενώ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την Εξόδιο Ακολουθία του.
Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαυροβουνίου αναλαμβάνει ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος είναι και πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.
Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς γεννήθηκε στην Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1962 ενώ το 1965 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Ρώμη. Έγραψε δεκάδες επιστημονικές εργασίες ενώ απέσπασε πολλά κρατικά και εκκλησιαστικά βραβεία. Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες μεταξύ αυτών τα ελληνικά και τα ρωσικά. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1968. Στις 15 Ιουνίου 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Κατά τη διάρκεια των 30 ετών Διακονίας του στη Μητρόπολη αναστήλωσε ή έχτισε πάνω από 600 εκκλησιαστικά κτήρια ενώ δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ηγέτης του κινήματος κατά του αντισυνταγματικού νόμου του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες κόσμου να διαμαρτυρηθεί.
Κατά τη διάρκεια των 20 ετών υπηρεσίας, ανέκαμψε και έχτισε 652 εκκλησιαστικά κτίρια, δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό «Svetigora». Από τα τέλη του 2007 έως τον Νοέμβριο του 2009 ήταν ο μόνιμος χώρος του θρόνου του Σέρβου πατριάρχη.