Αρχική » Συγκλονίσει το μήνυμα του Εμίρ Κουστουρίτσα για τον μακαριστό Αμφιλόχιο

Συγκλονίσει το μήνυμα του Εμίρ Κουστουρίτσα για τον μακαριστό Αμφιλόχιο

από christina

Ο μακαριστός μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ενέπνεε σεβασμό και λειτουργούσε “όπως ο Χριστός” για πολλούς Σέρβους .Ενας εξ αυτών ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα ο οποίοες σε μηνυμά του αξαίρει το έργο  και την προσφορά του.

 

Το μήνυμα 

 

«Ο πατέρας και η μητέρα του του έδωσαν το όνομα Ρίστο, σκεπτόμενοι τον Χριστό. Αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα (με αναφορά στον Χριστό) και είχε από καιρό γίνει εμφανές ότι θα άφηνε πίσω του ένα εξαιρετικό έργο. Πέρασε τη ζωή του «δουλεύοντας σε θεϊκές υποθέσεις», όμως ο Αμφιλόχιος Χρίστο Ράντοβιτς, όπως ο Χριστός από τη Ναζαρέτ απ’ τον οποίο πήρε το όνομά του, δεν στερήθηκε την ενασχόληση με τις επίγειες υποθέσεις.

Έχει δοθεί να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ο Μητροπολίτης μας, αφιερωμένος στο θρησκευτικό έργο, ήταν υποχρεωμένος τόσο στον Θεό όσο και στον λαό, αφήνοντας την πολιτική σε εκείνους που προορίζονται για αυτήν, και μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι η απανθρωπιά εδραιώθηκε ως πρακτική αιώνων στη χώρα, κατάλαβε ότι δεν είχε δικαίωμα απλώς να παρακολουθεί, ότι δεν του επιτρεπόταν να παραμένει σιωπηλός και να μην ενεργεί.

Αποκατέστησε την ελπίδα στους ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι μεταξύ των κόσμων και των πράξεων των συμπατριωτών τους, που στέκονταν στην άκρη της αβύσσου. Δρούσε σαν αστραπή όταν ένιωθε ότι τα κοινωνικά και θρησκευτικά, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ταλαντεύονταν. Έσωσε τον πολιτισμό μας. Η ζωή του θα μπορούσε να ‘ναι διαφορετική, όπως και η πρώτη χριστιανική εκκλησία θα μπορούσε να αποφύγει τη δίωξη των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, αλλά ευτυχώς, ο δρόμος της θυσίας είχε ήδη επιλεγεί τότε. Ακριβώς όπως ο Χριστός, που αντί να συμφωνήσει να στέκεται το άγαλμά του δίπλα σε εκείνα άλλων θεοτήτων στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αποδέχθηκε το μονοπάτι της θυσίας, έτσι κι ο Μητροπολίτης μας βρέθηκε στο μέτωπο απέναντι σε όλους τους τύπους που απειλούσαν την αξιοπρέπεια μας.

Δεν ήταν απλώς μαχητής για την Ορθόδοξη πίστη. Ήταν μεγαλύτερος μαχητής για την ισότητα, την αδελφότητα, την ελευθερία και την κοινωνία των πολιτών από εκείνους που φώναζαν με αντίτιμο έναν μισθό στο όνομα της πίστης στο αιώνιο παρόν!

Το σοφό βλέμμα του έβλεπε πιο μακριά από ό, τι είδε ο λαός του και γι’  αυτό το μονοπάτι μας καθορίζεται από τις κατευθύνσεις που, χάρη στον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, σχεδιάστηκαν φανερά μπροστά μας».

 


Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ