Της Λητώς Μησιακούλη

 

Θετικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτών και εμπόρων έργων Τέχνης για τους καλής ποιότητας και σημαντικής προέλευσης πίνακες του 19ου αιώνα με θρησκευτικό θέμα.

Στραμμένα είναι τα βλέμματα στη μεγάλη δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Sotheby’s στις 27 του μηνός, στην οποία κορυφαία τιμή αναμένεται να αγγίξει ένας πίνακας του Valentin de Boulogne. Είναι λάδι σε καμβά (146,4 x 106,5 εκ.) και έχει τίτλο «The Crowning with thorns». Στα στοιχεία της προέλευσής του τα στελέχη του οίκου Sotheby’s αναφέρουν μια ιδιωτική συλλογή στη Γερμανία, την Algranti & Co. στο Λονδίνο και τον διάσημο συλλέκτη και έμπορο έργων Τέχνης A. Alfred Taubman, που αγόρασε τον πίνακα, πάλι μέσω Sotheby’s, τον Ιανουάριο του 1996.

Οι ειδικοί του οίκου περιγράφουν τον πίνακα ως ένα αριστούργημα του μπαρόκ νατουραλισμού από τον Valentin de Boulogne, τον πιο άξιο συνεχιστή του Caravaggio. Ζωγραφίστηκε στη Ρώμη το 1615, για αυτό και αναδεικνύει τα εικαστικά ρεύματα που επικρατούσαν εκεί. Είναι μια σκηνή δράματος που κάνει τον θεατή να συμμετέχει ως μάρτυρας στον βασανισμό του Χριστού. Η τιμή εκτίμησής του αναμένεται να φτάσει τα 1.500.000-2.000.000 δολάρια.

Ο Taubman, ο τελευταίος ιδιοκτήτης του πίνακα, o οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2014, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς Αμερικανούς επιχειρηματίες, με έντονο ρόλο στις πολυτελείς επενδύσεις και την αγορά Τέχνης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του οίκου Sotheby’s για πάνω από 15 συνεχόμενα χρόνια.

Το 2002, ο Taubman ήρθε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς του επεβλήθη ποινή με φυλάκιση ενός έτους, αφού είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση σκανδάλου συγκρότησης καρτέλ μεταξύ των δύο κολοσσών της διεθνούς αγοράς Τέχνης, Sotheby’s και Christie’s.

Ηδη στο κλείσιμο της χρονιάς που μόλις τέλειωσε ο οίκος Sotheby’s πούλησε ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του, κάνοντας μέχρι στιγμής τζίρο 377 εκατ. δολαρίων!

Άλλο ένα έργο από τη συλλογή του Taubman αναμένεται να αγγίξει πολύ υψηλή τιμή. Πρόκειται για τον πίνακα του Domenico Beccafumi «Madonna and Child with the Infant Saint John the Baptist and Saint Catherine of Siena» (66,4 x 65,7 εκ.). Ο Beccafumi είχε ταξιδέψει στη Ρώμη στις αρχές της καριέρας του, όπου είχε δει από κοντά τα έργα του Michelangelo, τα οποία άσκησαν μεγάλη επίδραση στη δουλειά του. Η τιμή εκτίμησης του πίνακα κυμαίνεται από 2 έως 3 εκατ. δολάρια.

 

Ζήτηση

Υψηλή ζήτηση αναμένεται να σημειωθεί για το έργο του Albrecht Dürer «Christ being nailed to the cross», που απέκτησε μέσω Sotheby’s ο Taubman το 1986. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα προγνωστικά των 1-1,5 εκατ. δολαρίων, λόγω του θέματος.

Άλλος ένας πίνακας αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον με θέμα την Παναγία. Πρόκειται για το έργο «Madonna and Child» του Giovanni Battista, γνωστού και ως Sassoferrato. Είναι λάδι σε καμβά (57,7 x 71,1 εκ.) από τις Central Picture Galleries στη Νέα Υόρκη. Ο Taubman απέκτησε τον πίνακα σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 1989. Στην επερχόμενη δημοπρασία εκτιμάται ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 150.000 με 200.000 δολάρια.

Παρομοίως, στον οίκο Christie’s το έργο «Christ appears to His Disciples» (49,2 x 39,1 εκ.) του Giovanni Domenico Tiepolo θα βγει προς πώληση στις 27 Ιανουαρίου, στη δημοπρασία «Old Master & British Drawings». Έχει εκτιμηθεί μεταξύ 100.000 και 150.000 δολαρίων.