Τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που προέκυψε εξ αιτίας της ενέργειας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον «Ουκρανίας» Επιφάνιο κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, χωρίς να ενημερώσει και να λάβει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, παρουσίασε, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΡΙΚ.
Ο κ.Νικηφόρος αφού εξήγησε αρχικά ότι η αντίδραση των τεσσάρων Αρχιερέων οφείλεται στην ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει στην μνημόνευση Επιφανίου, «παπικώ τω τρόπω», περιφρονώντας και παραμερίζοντας την Ιερά Σύνοδο, αναφέρθηκε ακολούθως στην ομόφωνη απόφαση περί ουδετερότητος της 18ης Φεβρουαρίου 2019, αλλά και στην απόρριψη της αποστολής επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη της 9ης Σεπτεμβρίου 2020.
Υπογράμμισε, μάλιστα, εμφαντικά ότι «όταν παραβιάζονται οι Ιεροί Κανόνες και ο Καταστατικός Χάρτης είμεθα υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε».
Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τα όσα ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρει σε συνέντευξή του στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και τον χαρακτηρισμό ως ρωσόφιλων, ο Κύκκου Νικηφόρος τόνισε με νόημα ότι «δεν είμεθα ούτε φιλόρωσοι ούτε φιλοαμερικάνοι. Εμείς δεν ντρεπόμεθα να πούμε ότι ως ομόδοξος λαός, ναι, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας πάντοτε προς τα εκεί, αλλά είμεθα μαζί με τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας. Όταν ενεργούν με βάση τους Ιερούς Κανόνες, τότε αγάλλεται η ψυχή μας και τους υποστηρίζουμε, όταν παραβιάζονται όμως οι κανόνες αυτοί και η διαχρονική εκκλησιαστική παράδοση και η ιεροκανονική τάξη και πράξη τότε αντιδρούμε και πρέπει να αντιδρούμε, γιατί ακολουθώντας την φωνή της επισκοπικής συνειδήσεώς μας, αλλοίμονο αν μένουμε σιωπηλοί και αν έχουμε σιγήν ιχθύος, γιατί γινόμαστε και εμείς συνένοχοι».
Εξήγησε, τέλος, ότι οι αντιδράσεις τους αυτές δεν συνδέονται ουδόλως με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, για τις οποίες ξεκαθάρισε, για πολλοστή φορά, ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, αλλά με το γεγονός ότι «πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις, που λήφθηκαν κάτω από την πίεση γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων. Αυτό είναι το θέμα μας».