Αρχίζουν άμεσα οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ» στο Καστελλόριζο, τις οποίες έχει αναλάβει ο εφοπλιστής και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, κατόπιν ενημερωτικού εγγράφου του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Σύμης κ. Χρυσόστομο, οι εργασίες στον ιστορικό ναό θα αρχίσουν εντός του πρώτου 15ημέρου του Νοεμβρίου

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από αίτημα-παράκληση του Σεβασμιωτάτου, ο κ. Μαρτίνος ανέλαβε επίσης την εκπόνηση μελέτης και αποκαταστάσεως της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Καστελλορίζου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα.

Ο ναός -έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, έμεινε ημιτελής έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα. Οι προσπάθειες αποκατάστασής του, κατά τη δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.