Συμφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για περιορισμό της πανδημίας και διαμηνύει ότι θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο αυστηρά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες των αρνητών της μάσκας.

Μιλώντας στον REPORTER, και κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Υγείας, ο Προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, υπέδειξε ότι συμφωνεί, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί ο κορωνοϊός πρέπει να εξαφανιστεί.

«Αν δεν φύγει δεν θα πάμε καθόλου καλά. Είμαι υπέρ της αυστηρότητας. Δεν πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς τη μάσκα, χωρίς να παίρνουμε προφυλάξεις, ώστε ούτε εμείς να τον μεταδώσουμε, ούτε να τον λάβουμε εμείς από άλλους».

Πρέπει, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «ο καθένας να προσέχει και τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Δεν θα τα καταφέρουμε αν ο καθένας δεν συνειδητοποιήσει ότι ούτε να μεταδώσει πρέπει, ούτε να πάρει την ασθένεια από άλλο».

Καταδικάζει τις ενέργειες των αρνητών της μάσκας
Για το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας αρνούνται να φορέσουν μάσκες, είπε σε αυστηρό ύφος πως «αυτό είναι καταδικαστέο. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε. Αυτό λένε οι γιατροί, οι επιστήμονες και πρέπει να υπακούσουμε. Πρέπει να κρατούμε αποστάσεις και στην εκκλησία, για το οποίο είμαι υπέρ, αλλά και σε όλες τις επισκέψεις μας, όπου πάμε. Δεν πρέπει ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο, μέσα στα μούτρα του άλλου, γιατί αυτή η ασθένεια πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμεθα ανεύθυνα».

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της Θείας Κοινωνίας, για την οποία ο Υπουργός Υγείας είχε πει ότι είναι ευθύνη του καθενός, εξηγώντας πως, «η εκκλησία είναι αυστηρή και από την εκκλησία δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η ασθένεια. Από την εκκλησία να μην έχει έγνοια κανένας, γιατί είμαστε αυστηροί. Κρατάμε αποστάσεις και στη Θεία Κοινωνία δεν θα κολλήσει κανένας, γιατί είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και τηρούμε αυτά που εξαγγέλλουν οι επιστήμονες».

«Δώσαμε οδηγίες παντού»

Σ’ ότι αφορά στους ιερείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κατά πόσον εξετάζονται μέτρα για προστασία τους, επισήμανε ότι «είναι προσεχτικοί οι ιερείς μας. Ούτε να κολλήσουν, ούτε να μεταδώσουν σε άλλους. Δώσαμε οδηγίες παντού. Μακάρι να μας ακολουθήσουν όλοι, όπως σκέφτεται και ενεργεί η εκκλησία. Αν μας μιμηθούν όλοι, ο κορωνοϊός φεύγει από την Κύπρο».

Ως προς το κατά πόσον οι ιερείς θα πρέπει να φορούν μάσκες την ώρα της Θείας Λειτουργίας, σημείωσε πως φορούν μάσκες, «αλλά την ώρα που λειτουργούν και ψάλλουν, δεν μπορούν να φορούν τη μάσκα. Είναι μόνος του μέσα στο ιερό, δεν του χρειάζεται. Τη μάσκα την έχει εκεί δίπλα του. Δεν μπορεί να κοινωνά και να έχει τη μάσκα. Πώς θα κοινωνήσει; Την ώρα όμως που κοινωνά τους άλλους, θα έχει τη μάσκα και πρέπει να κρατά αποστάσεις. Δώσαμε και εντολές στους εκκλησιαστικούς επιτρόπους να κρατούν μια τάξη, να είναι δύο μέτρα ο ένας πίσω από τον άλλο ή ακόμα και τρία μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει ούτε κατά διάνοια ότι ο ένας θα κολλήσει τον άλλο».

Ένα άλλο θέμα για το οποίο πολλοί διαμαρτύρονται είναι για το πρωτόκολλο της Εκκλησίας, με τον Αρχιεπίσκοπο να υποδεικνύει πως «εγώ ρώτησα και μάλιστα άκουσα και ψες ότι θέλουν να υπάρχουν τρία τετραγωνικά μέτρα, ο ένας από τον άλλο. Εγώ είπα στον Υπουργό, τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ο ένας από τον άλλο και συμφώνησε ο Υπουργός. Εμείς θέλουμε να κρατούμε αποστάσεις».

Το μήνυμα στον κόσμο

Θέλησε παράλληλα να στείλει και ένα μήνυμα στον κόσμο, ώστε να είναι πολύ προσεχτικός, για να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό.

«Θέλω να είμαι αυστηρός, εάν θέλουμε να φύγει ο ιός από την Κύπρο, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Αν είμαστε ανεύθυνοι, ξεχάστε το. Θα πάθουμε χειρότερα από την Ευρώπη, που είναι ευνομούμενες χώρες και έχουν τόσους θανάτους κάθε μέρα, που είναι κάτι το φοβερό. Εμείς οι Έλληνες είμασταν οι πιο άτακτοι και είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης».