Αρχική » Κισάμου:«Ο λαός μας την περίοδο αυτή έχει ανάγκη από λόγο ελπίδας»

Κισάμου:«Ο λαός μας την περίοδο αυτή έχει ανάγκη από λόγο ελπίδας»

από christina

 

Σύναξη των Κληρικών, ανά Αρχιερατικές Περιφέρειες, κάλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Η 1η έγινε στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνας της Ενορίας Κολυμβαρίου όπου μετείχαν οι Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Ανατολικής Κισάμου και Σελίνου και ακολούθησε η Σύναξη των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Δυτικής Κισάμου στο Ενοριακό Κέντρο του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος της ομώνυμης Ενορίας Καστελίου.

Στις εν λόγω συνάξεις ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά του δια την ευκαιρία «της πνευματικής αυτής συναναστροφής η οποία ανατροφοδοτεί την ενότητα και αγάπη της ιερατικής οικογένειας της τοπικής μας Εκκλησίας, ενότητα που επισφραγίζεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, με κορύφωση την συμμετοχή εις το κοινό Ποτήριο της Ζωής», όπως σημείωσε και ακολούθως, με λόγο πατρικό και επιστηρικτικό, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνεχούς καλλιέργειας και αύξησης της διακονίας και προσφοράς, σημειώνοντας:

«Στην ιερατική μας ζωή και πορεία ελλοχεύει, ανάμεσα στους άλλους πειρασμούς και παγίδες, και ο πειρασμός να πιστέψουμε, να θεωρήσουμε πως στην Ενορία μας, στην Μονή μας, έχουμε ολοκληρώσει το έργο και την διακονία μας, με αποτέλεσμα να επέλθει ο εφησυχασμός, η ραθυμία, η απραξία. Συμπεριφορές που οδηγούν σε μαρασμό όχι μόνον των δράσεων και του έργου μας, αλλά κυρίως και κατ΄ εξοχήν των ψυχών που μας εμπιστεύθηκε η χάρις και το έλεος του Θεού αλλά και της δικής μας. Ο εφησυχασμός, η επανάπαυση, η ραθυμία αποτελούν επιδρομές του αλάστορος και χρειάζεται ο Κληρικός με τον προσωπικό πνευματικό του αγώνα, την προσευχή του, την άσκηση, την ταπείνωση και την μετάνοια, να οικοδομεί ψυχές και όχι να γκρεμίζει, να ωφελεί και όχι να βλάπτει. Να οδηγεί εαυτόν και τον λαό του Θεού στην Επουράνιο Βασιλεία», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δυσκολίες των καιρών, εφιστώντας στους Ιερείς να στηρίζουν το ποίμνιο και να συμβάλλουν στην υπέρβαση της δοκιμασίας της λοιμικής νόσου. «Ο λαό μας, οι άνθρωποι μας, την περίοδο αυτή έχουν ανάγκη από λόγο αγάπης και ελπίδας. Η Εκκλησία, εμείς, μπορούμε και έχουμε χρέος ιερό να στηρίξουμε και παραμυθήσουμε τις ψυχές εκείνες που προσμένουν από την Εκκλησία, από τους Ιερείς τους, ότι τους λείπει από την ζωή και ο κόσμος δεν μπορεί να τους προσφέρει. Πίστη, ελπίδα, δύναμη, χαρά και ζωή», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, ευχομένος τα δέοντα δια την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που εγγίζει, δίδοντας τις σχετικές πατρικές οδηγίες και συμβουλές. Ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση περί διοικητικών και πρακτικών θεμάτων και η Σύναξη κατέκλυσε με την απονομή, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου, των «Βεβαιώσεων Πιστοποίησης» σε Κληρικούς της Ι.Μητροπόλεως οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει Επιμορφωτικά Σεμινάρια που η Ιερά Μητρόπολις, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης είχαν οργανώσει στους χώρους της Ακαδημίας, καθώς η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έχει εξονομαστεί, με την ευχή και ευλογία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και Συνοδική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «Κέντρο Επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ