Αρχική » Βαρύς ο πέλεκυς για τον Αρτέμιο

Βαρύς ο πέλεκυς για τον Αρτέμιο

από kivotos

 

Μετά την αρνητική απάντηση Αρτέμιου στην πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο έκανε πράξη την απειλή του για «λήψη μέτρων» και τον καθαίρεσε. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, «ο Αρτέμιος Radosavljevic, πρώην μοναχός και πρώην Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, παράκουσε όλες τις προσπάθειες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιστρέψει από τον δρόμο της διάσπασης στην ένωση με τη Μητέρα Εκκλησία, σύμφωνα με το άρθρο 69α, παρ. 29, του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Με την απόφαση αυτή, ο πρώην Επίσκοπος Αρτέμιος και ο πρόσφατα χειροτονηθείς ψευδοεπίσκοπος με τον ανύπαρκτο τίτλο «Παλαιάς Ράσκας και Λόζνιτσα» ηγούμενος Νικόλαος αποτελούν οριστικά ξένο σώμα της Κανονικής Εκκλησίας. «Αποκλείονται οριστικά από την Κανονική Εκκλησία, με την ελπίδα και την προσευχή ο Κύριος να τους χορηγήσει μετάνοια ως μόνη οδό προς τη σωτηρία και την επιστροφή στην Εκκλησία. Ο Θεός πάντα με χαρά δέχεται κάθε μετανοημένο. Ταυτόχρονα, καλούμε τους μοναχούς, μοναχές και λαϊκούς που έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει στις λειτουργίες τους και τους βοήθησαν στο ρήγμα να επιστρέψουν στην κανονική τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ευχαριστιακή ενότητα μαζί της και τους προειδοποιεί πως τα μυστήρια αυτών των δύο δεν είναι μυστήρια (το βάπτισμα δεν είναι το βάπτισμα, η Κοινωνία φέρει μια κατάρα αντί για ευλογία) και ότι η μόνη διέξοδος από μια τέτοια κατάσταση είναι η μετάνοια και η επιστροφή στην αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας», λέει, μεταξύ άλλων, η απόφαση της Συνόδου.

Κατά τα λοιπά, εξιστορεί τα γεγονότα από το 2010 και χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις, όπως «ψευδοδιδάσκαλοι και αιρετικοί», λέει ότι «ουσιαστικά πρόκειται για ένα πραγματικό σχίσμα και βλασφημία προς τη μία, Αγία, Ορθόδοξη και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού και την αληθινή πίστη» κ.ά., ενώ χαρακτηρίζει «αφελείς» όσους τον ακολούθησαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ