Εκοιμήθη έν Κυρίω χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ο ιερομόναχος Αγαθάγγελος (κατά κόσμον Απόστολος Καλαφάτης) προσβληθείς από την ασθένεια του κορωνοιού.

Ο μακαριστός  Αγαθάγγελος γεννήθηκε στα Τσιμάνδρια Λήμνου το έτος 1940 από πρόσφυγες γονείς, που στην συνέχεια μετακόμισαν στο Άργος. Σε νεαρή ηλικία πήγε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και εκάρη Μοναχός, λαβών το μοναχικό όνομα Αγαθάγγελος, χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και ιερομόναχος υπηρετήσας σε πολλά διακονήματα της Μονής και κυρίως ως εκκλησιαστικός και εφημέριος.

Στην Μονή Ιβήρων γνώρισε τον φημισμένο Ρώσσο ασκητή παπά-Τύχωνα, τον Γέροντα του αγίου Παϊσίου, στο Κελλί του οποίου, τον Τίμιο Σταυρό της Καλλιάγρας, πήγαινε τακτικά και τον βοηθούσε ως ιερεύς και ψάλτης στις πολύωρες λειτουργίες του. Τις αναμνήσεις του από την γνωριμία του μαζί του αποτύπωσε στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Οι αναμνήσεις μου από τον παπα-Τύχωνα».

Το έτος 1978 κατοίκησε στο Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Κελλί Τιμίου Σταυρού Καρυών, ενώ συγχρόνως υπηρέτησε ως εφημέριος στην ενορία της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης και επί αρκετά χρόνια κάλυψε τις λειτουργικές ανάγκες σε διάφορους Ναούς της Μητροπόλεως Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, διέμενε στην Θεσσαλονίκη εξυπηρετώντας ενίοτε και το Ιερό Μετόχιο του Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Ήταν πολύ φιλακόλουθος και διακρίθηκε για την απλότητα και την προσήνεια του χαρακτήρος του και την μεγάλη αγάπη του στην Παναγία Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων, στο παρεκκλήσι της οποίας υπηρέτησε επί πολλά έτη ως βηματάρης.

πηγή: pemptousia.gr