Αρχική » Aρχίζει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περουσίας

Aρχίζει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περουσίας

από christina

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το μεγάλο έργο της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα  το οποίο  έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο παρελθόν και το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Σύμφωνα με το economistas.gr, για να γίνει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας θα «τρέξει» ένας διαγωνισμός, προϋπολογισμού άνω των 2,3 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η πρώτη απόπειρα για την αποτύπωση και το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα χιλιάδων ακινήτων που είναι καταχωρημένα στο σύστημα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στις 82 Μητροπόλεις της χώρας.
Τι λέει το σχετικό ρεπορτάζ
Τα πρώτα βήματα για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Δύο σημαντικά έργα με απώτερο στόχο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει δρομολογήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ), η οποία υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο και έχει την ευθύνη διαχείρισης ενός σημαντικού μέρους της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.

Η καταγραφή και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε τη συγγραφή βιβλίου με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας» το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο ο Αρχιεπίσκοπος παραθέτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις επαφές που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών και της εκκλησιαστικής περιουσίας που σύμφωνα με τον ίδιο «σκορπίστηκε ανώφελα».

Διαγωνισμός για την τεκμηρίωση 11.300 εκκλησιαστικών ακινήτων

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των προδιαγραφών για διαγωνισμό που θα διενεργήσει σύντομα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για την πληρέστερη γεωχωρική και διοικητική τεκμηρίωση των εκκλησιαστικών ακινήτων τα οποία είναι καταχωρημένα στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΕΑΠ) που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή και το οποίο χειρίζεται η ΕΚΥΟ.

Στο ΔΕΑΠ έχουν καταχωρηθεί περίπου 13.300 εγγραφές ακινήτων, μέρος των οποίων ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και στις ενορίες της. Την ευθύνη για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των περισσότερων από τα ακίνητα αυτά έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της οικονομικής υπηρεσίας (ΕΚΥΟ).

Αντικείμενο του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 2,34 εκατομμύρια ευρώ είναι η πληρέστερη καταγραφή 11.300 ακινήτων από το σύνολο των 13.300 τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο ΔΕΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω ακινήτων.

«Υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη σε ό,τι αφορά την περιουσία της Εκκλησίας και την ευκολία αξιοποίησής της, δεδομένου ότι ένα ακίνητο μπορεί να έχει 100 διαφορετικούς ιδιοκτήτες», αναφέρει πηγή με γνώση των ιδιαιτεροτήτων της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Μπορεί να ανήκει σε μία από τις συνολικά 82 Μητροπόλεις, στην ΕΚΥΟ, στην Αρχιεπισκοπή, σε μοναστήρια, ενώ πολλές ενορίες διαχειρίζονται αυτόνομα τα δικά τους ακίνητα κατόπιν έγκρισης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου», τονίζει η ίδια πηγή.  

Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει είτε στο τέλος του 2020 είτε στις αρχές του επόμενου έτους, θα υπογράψει σύμβαση διάρκειας δύο ετών.

Μία από τις βασικές εργασίες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας είναι η αντιστοίχιση των περίπου 1,5 εκατομμυρίων σελίδων που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με συγκεκριμένες εγγραφές ακινήτων.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η ΕΚΥΟ θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των ακινήτων που έχει καταχωρηθεί στο ΔΕΑΠ και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες της Εκκλησίας θα αποκτήσουν σαφή εικόνα για το πόσα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν και πόσα έχουν προβλήματα, όπως περιορισμούς λόγω ειδικού καθεστώτος προστασίας (πχ Natura), έχουν καταπατηθεί κτλ.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, χιλιάδες εκκλησιαστικά ακίνητα είναι βοσκοτόπια με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοποίησή τους, ωστόσο οι υπηρεσίες της Εκκλησίας δεν έχουν σαφή εικόνα για τον αριθμό τους παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης καταγραφής και διαχείρισης της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ της ΕΚΥΟ και της Ελληνικό Κτηματολόγιο για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των δύο οργανισμών.

Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας 20 Μητροπόλεων

Ο διαγωνισμός για την αποτύπωση και το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα των χιλιάδων ακινήτων που είναι καταχωρημένα στο σύστημα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι το πρώτο βήμα για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το επόμενο έτος αναμένεται να δημοπρατηθεί και ένα ακόμα σημαντικό έργο, το οποίο αφορά στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των 20 από τις συνολικά 82 Μητροπόλεις.

Για το σκοπό αυτό η ΕΚΥΟ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις Μητροπόλεις αυτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων Μητροπόλεων.

Πρόκειται για σημαντικό έργο, καθώς εκτιμάται ότι η περιουσία των 20 Μητροπόλεων υπερβαίνει τα 25.000 ακίνητα σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί για το σκοπό αυτό.

Ο στόχος που έχει τεθεί σε πρώτη φάση είναι να επιλεγούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία θα διατεθούν για αξιοποίηση από το σύνολο των 25.500, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των 20 Μητροπόλεων.

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο αναμένεται να έχει διάρκεια τριών ετών.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η καταγραφή της περιουσίας των Μητροπόλεων αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, λόγω της διστακτικότητας αρκετών Μητροπολιτών.

Ωστόσο, όπως τονίζουν η αντίληψη έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία έτη με τους περισσότερους Μητροπολίτες να βλέπουν πλέον θετικά το εγχείρημα της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας.

 


Πηγή: Iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ