Χάνει σημαντικό έδαφος στην κοινωνία σε επιρροή η Εκκλησία η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας της Kappa Research για το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν» η οποία βρίσκεται στη 16η θέση σε σχέση με τους άλλους “πυλώνες της κοινωνίας”.
Σύμφωνα με την έρευνα την εμπιστεύεται μόνο το 25% .Οι μόνοι θεσμοί, που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα.
Η πτωτική τάση της επιρροής της Εκκλησίας είχε φανεί και σε έρευνα της Metron Analysis σύμφωνα με την οποία ήταν 12η μεταξύ των φορέων και των θεσμών που εμπιστεύονται οι Έλληνες.Εχει φτάσει στο σημείο οι πολίτες να εμπιστεύονται περισσότερο από την Εκκλησία το ραδιόφωνο.
Η εμπιστοσύνη προς την Οικογένεια φτάνει το 97,2 , στις ένοπλες δυνάμεις 87,1 , 85 στους επιστήμονες και μόλις το 54,9% εμπιστεύεται την Εκκλησία.
H πτώση της επιρροής της Εκκλησίας δεν είναι νέο φαiνόμενο.Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το 2015 το 74,5 τάσσονταν υπέρ του διαχωρισμού Κράτους -Εκκλησίας .Το δε 63,9% δήλωνε οτι δεν είναι ευχαριστημένο από τις δράσεις της Εκκλησίας.
Είναι η πρώτη φορά που η επιρροή της καταγράφει τέτοια πτώση όταν παλαιότερα ήταν από τους πλέον δημοφιλείς θεσμούς μαζί με τον στρατό και την οικογένεια.
Το κακό είναι οτι η Ιεραρχία αν και βλέπει οτι μειώνεται η επιρροή δεν κάνουν κάτι να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και αναλώνονται σε μη θεολογικές προσεγγίσεις των προβλημάτων της κοινωνίας.Πλέον μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική ήττα της Εκκλησίας της οποίας ο ρόλος μειώνεται συνεχώς .
Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους θεσμούς προκύπτουν τα ακόλουθα ευρήματα:
-Οικογένεια, 972%
-Ένοπλες Δυνάμεις : 87,1%
-Επιστήμονες -τεχνοκράτες 85%
-Αστυνομία 77,1%
Πρωθυπουργός: 69,7%
Πρόεδρος της Δημοκρατίας 67,3%
Δήμαρχοι 65,5%
Διακιοσύνη 64,7%
Κυβέρνηση 64,7%
Κράτος Πρόνοιας 56,7%
Ραδιόφωνο 56,4
Εκκλησία 54,9%,
Στο μεταξύ σε σχετική ερώτηση για το πώς περνούν τις ώρες στο σπίτι ουδείς ανέφερε οτι προσεύχεται ή αφιερώνει χρόνο στην πίστη.