Αρχική » N. Ιωνίας: Οι ναοί δεν έχουν μαγικά πέπλα

N. Ιωνίας: Οι ναοί δεν έχουν μαγικά πέπλα

από christina

Απάντηση σε όσους συγχέουν την συνάθροιση με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας έδωσε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών στην καθιερωμένη τηλεοπτική σύναξη μέσω facebook, ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι “πολλοί μπερδεύουν την συνάθροιση με την Θεία Ευχαριστία. Άλλο είναι η συνάθροιση. Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε και να περιορίσουμε όταν έχουμε πανδημία. Η επαφή του ενός μέ τον άλλο, είναι ένα επικίνδυνο κομμάτι μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί ο ιός”.

Μάλιστα επανέλαβε την φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου “Δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί”, τονίζοντας ότι ο χώρος του ναού δεν προστατεύει από κάποια ίωση ή ασθενεια.

“Δεν είναι ο άνθρωπος άτρωτος, ούτε ο χώρος της Εκκλησίας έχει κάποιο μαγικό πέπλο το οποίο προστατεύει τον άνθρωπο. Αν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι μέσα στο χώρο του ναού, δεν υπάρχει οποιαδηποτε φθορά ή οποιαδήποτε ίωση ή ασθένεια”.

Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι όλοι μας έχουμε κολλήσει μέσα στο ναό καθώς και ο ίδιος πολλές φορές. “Όλοι μας έχουμε κολλήσει μέσα στο ναό, κι εγώ προσωπικά έχω κολλήσει τόσες φορές μέσα στο ναό. Δεν είναι ο χώρος της Εκκλησίας μαγικός. Είναι χώρος αγιαστικός. Οδηγεί τον πιστό στην αγιότητα, όχι με τρόπο μαγικό αλλά με τρόπο ελεύθερο”.

Στο θέμα της Θείας Κοινωνίας ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας είπε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή. “Για την Εκκλησία η Θεία Ευχαριστία είναι κόκκινη γραμμή. To επαναλαμβάνω, δεν μεταδίδεται και δεν επιτρέπει ο Θεός να μεταδοθεί κάποιος ιός μέσα από την Θεία Ευχαριστία. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ούτε διπλωματία, ούτε διαπραγμάτευση. Όχι γιατί ειναι μαγεία, αλλά γιατί πως είναι δυνατόν η πηγή της αγιότητας να μεταδίδει μικρόβια; Είναι θέμα βαθιάς πίστης. Και δεν υπάρχουν διπλωματίες στην πίστη μας και στο δόγμα μας”.

Τέλος επανέλαβε ότι η Εκκλησία ωρίμασε και μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και την πανδημία. “Η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα, τηρεί τις αποστάσεις με τις μάσκες και έχει την γνώση να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή”.

Ετικέτες:

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ