Στο ελληνικό προξενείο στα Ιεροσόλυμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ. Μάλιστα και οι δύο παρακολούθησαν την παρουσίαση έρευνας της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας προστασίας μνημείων του ΕΜΠ με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαγνωστικής έρευνας και στρατηγικός σχεδιασμός υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα». Συντονίστρια του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Η έρευνα έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πατριαρχείου και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

 Προσερχόμενος στο προξενείο, ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι η παρουσία του εδώ «μας τιμά ιδιαιτέρως». Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου (καθώς αμέσως μετά μεταβαίνει για την διευρυμένη διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ και κατόπιν, το βράδυ, αναχωρεί για Κύπρο όπου αύριο θα διεξαχθεί η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) δεν είχαν τη δυνατότητα η συνάντηση να γίνει στο Πατριαρχείο. Τόνισε ότι ωστόσο ήθελε πολύ να γίνει αυτή η συνάντηση, όπως είχε υποσχεθεί και κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα, για «να έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς έχει σχεδιάσει το Πολυτεχνείο και η κ. Μοροπούλου», την οποία, όπως ανέφερε, είχε καθηγήτρια στο ΕΜΠ.

 Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρόκειται για μια υπόθεση που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που συμβολίζει ιδιαίτερα τον πυρήνα της ορθοδοξίας». Συμπλήρωσε ότι το Πατριαρχείο έχει μια μεγάλη παράδοση και πως, όμως, η δουλειά που γίνεται έχει έναν στόχο ευρύτερο, την ανάδειξη, όπως υπογράμμισε, αυτού του πολιτιστικού μνημείου, αλλά και ενός μνημείου της Ορθοδοξίας, που βεβαίως ανήκει στο Πατριαρχείο, αλλά είναι και οικουμενικό. «Έτσι όπως το είπατε, συμφωνούμε απόλυτα», ανέφερε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'.

 Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψη στο προξενείο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.