"Δεν είπα από την αρχή ότι είμαι αρνητικός στον κορονοϊό γιατί δεν θέλω να διαφημίζομαι" τόνησε ο μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής της Καβάλας.

Αναφερόμενος  στην αύξηση των κρουσμάτων  στη Βόρειο Ελλάδα υποστήριξε πως   "αυτή η υπόθεση βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφού εμείς δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Για αυτό και ο καθένας θα πρέπει να κάνει από την πλευρά του αυτό που του αναλογεί”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει “να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη στην συμπεριφορά του, στον τρόπο του, στην επικοινωνία του και στην ασφάλεια γενικότερα του δικού του αλλά και του οικείου περιβάλλοντος, αφού ο ιός αυτός όπως βλέπουμε έχει μια περίεργη επιβολή πάνω στον άνθρωπο.Χρειάζεται προσοχή από τον καθένα μας ώστε να μην υπάρχουν πράξεις και κινήσεις οι οποίες δεν θα συμφωνούν με την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Υπάρχει βέβαια και η ανευθυνότητα ορισμένων που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά”, για αυτό και ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πάντες η ατομική ευθύνη του καθενός “να επιβάλλεται στην όλη της ουσία”.

Για το ενδεχόμενο να φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων η γιορτή του αγίου Δημητρίου τον Οκτώβριο ανέφερε πως “εκείνη την περίοδο συνέβησαν συγχρόνως και αλλά πολλά πράγματα στην Θεσσαλονίκη. Η επισκεψιμότητα στις παραλίες, οι κινήσεις στους δρόμους, οι συναντήσεις στα πανεπιστήμια”, ενώ παράλληλα κατά τον ίδιο δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται ένα τέτοιο ζήτημα σε μια υπόθεση όπως αυτή του εορτασμού του αγίου Δημητρίου .Ημουν και εγώ εκεί και διαπίστωσα ότι η συνάντηση των ανθρώπων ήταν πολύ ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν όπου μαζεύονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι”,  ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “δεν νομίζω να προκάλεσε αυτή την κατάσταση αυτό το γεγονός στο σύνολό της”.

΄Για  την στάση της Εκκλησίας  όλο αυτό το διάστημα υποστήρτιξε:  “το καλοκαίρι δεν έγιναν οι λιτανείες. Συγκεντρώσεις όμως ανθρώπων στους δρόμους για διαδηλώσεις έγιναν”, σημειώνοντας ακόμη πως “δεν διαφωνώ στο να γίνουν διαδηλώσεις ώστε να εκφραστούν ελεύθερα οι άνθρωποι αλλά όταν κάτι είναι αναφερόμενο στην συμπεριφορά μας πρέπει να είναι προσωπικό μας δεδομένο. Εγώ πως πράττω, εγώ πώς ευθύνομαι, εγώ πώς εκφράζομαι”.

Για όσους Ιεράρχες έχουν προσβληθεί από τον  ιό είπε: “Δεν είμαστε υπεράνθρωποι εμείς. Εκκλησία είμαστε όλοι μας κλήρος και λαός. Δεν είναι μόνο οι ιερείς και οι μοναχοί. Άνθρωποι είμαστε και εμείς και κολλάμε για αυτό θα πρέπει να το βλέπουμε ανθρώπινα”, ενώ συγχρόνως διευκρίνισε πως “δεν θα πρέπει να συνδυάζουμε το γεγονός αυτό με τη θεία κοινωνία γιατί είναι βλασφημία”, αφού όπως ξεκαθάρισε στην υπόθεση αυτή ποτέ κανένας δεν ανέφερε “ότι εμείς της Εκκλησίας δεν κολλάμε. Εγώ ήμουν ο πρώτος που από την αρχή είπα ότι άνθρωποι είμαστε και μέσα και έξω από την Εκκλησία όπου υπάρχει συνωστισμός, Τότε ακριβώς που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και πολλοί είχαν επιβαρύνει το κλίμα εναντίον της Εκκλησίας εγώ προσωπικά είχα κάνει το τεστ ακριβώς εκείνη την ημέρα που δυσκολεύτηκαν κατά κάποιο τρόπο τα πράγματα με αυτά που είχαν ανακοινωθεί”, προσθέτοντας πως “δεν βγήκα όμως να το πω κάπου γιατί δεν θέλω να διαφημίζομαι ότι είμαι αρνητικός όπως και ήμουν. Δεν βλέπω τον άλλον που είναι θετικός σαν έναν άνθρωπο ο οποίος οδηγείται στο θάνατο”.

Για τον εορτασμό των Χριστουγέννων εξέφρασε την ελπίδα οτι  αυτός θα καταστεί εφικτό να ανοίξουν οι Εκκλησίες, ο κ. Στέφανος ανέφερε πως “θα ανοίξουν προφανώς αφού όπως φαίνεται πηγαίνουμε λίγο καλύτερα, αλλά με ένα πρόγραμμα και όχι εντελώς χαλαρά”, ενώ κλείνοντας την συνέντευξή του τόνισε πως “εκείνα τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν είναι η ευθύνη του καθενός και η οποιαδήποτε παραπληροφόρηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και όχι χωρισμοί του τύπου εμείς οι θετικοί και εσείς οι αρνητικοί”.