Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αποκάλυψης και συντήρησης των τοιχογραφιών του 18ου αιώνα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη στο Λιβάδι Καρυάς στη Λευκάδα.
Κατόπιν ανάθεσης των εργασιών από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης το έργο ανέλαβε η Εταιρεία Συντήρησης Έργων Τέχνης «ΔΙΗΝΕΚΕΣ – Θεοφιλάκος Π. & Γεωργιάδης Γ.» και πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε ο συντηρητής κ. Π. Θεοφιλάκος και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την επίβλεψη του έργου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.
Οι εργασίες αφορούσαν στην πλήρη αφαίρεση των μεταγενέστερων ασβεστοεπιχρυσμάτων με χρήση μηχανικών μέσων, ώστε να αποκαλυφθούν οι αγιογραφίες που κοσμούσαν την Ιερά Μονή. Ακολούθησαν στερεωτικές εργασίες των σαθρών και αποκολλημένων τμημάτων στο υπόστρωμα των τοιχογραφιών, εργασίες στερέωσης του ζωγραφικού στρώματος, περιμετρική συγκράτηση και πλήρωση των ρωγμών που εντοπίστηκαν, καθώς και αποκάλυψη ανοιγμάτων φωτισμού της Μονής, που είχαν κλειστεί κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων επεμβάσεων συντήρησης.
Στη συνέχεια διεξήχθη καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας από το στρώμα επικαθήσεων, αιθάλης και αλάτων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αισθητική αποκατάσταση στο πλαίσιο της δεοντολογίας της συντήρησης έργων τέχνης, της εγκεκριμένης μελέτης συντήρησης και τις οδηγίες της επιβλέπουσας Υπηρεσίας.
Στην είσοδο του δυτικού τοίχου σε μία προσπάθεια ανάγνωσης της επιγραφής και διερεύνησης της αρχικής ζωγραφικής κάτω από νεότερες επιζωγραφίσεις, πραγματοποιήθηκε μελέτη με μη καταστρεπτικές μεθόδους και με τη χρήση πολυφασματικής κάμερας. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες-συντηρητές έργων τέχνης που συνεργάζεται η εταιρεία συντήρησης ‘’ΔΙΗΝΕΚΕΣ’’, που εκτέλεσε το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αι. και από τον 17ο μέχρι έως τον 19ο αι. γνώρισε μεγάλη ακμή, αποτελώντας πνευματικό φάρο της περιοχής με μεγάλη εθνική, πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά. Μετά την απελευθέρωση και την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1864, ξεκίνησε η οριστική παρακμή της Μονής που έφτασε στη λεηλασία της και την ολοσχερή καταστροφή της.
Το 1996 λειτούργησε και πάλι και το 1999-2000 πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες αποκατάστασής της από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Από τον περασμένο Μάιο η Ιερά Μονή παρέμενε κλειστή, καθώς στο Καθολικό βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης των περίτεχνων τοιχογραφιών του από εξειδικευμένο συνεργείο με την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο μνημειακής ζωγραφικής που αποκαθίσταται στο νησί της Λευκάδας. Οι εκπληκτικές παραστάσεις, πρωτότυπες αρκετές, φιλοτεχνήθηκαν από άγνωστο αγιογράφο πιθανόν τον 17ο αιώνα, ενώ υπάρχουν ίχνη παλαιότερης φάσης. Για δεκαετίες είχαν καλυφθεί από στρώματα ασβέστη. Είχε φτάσει πλέον η ώρα να ξανάρθει στο φως η αρχέγονη ομορφιά τους. Παράλληλα, προχώρησαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια τα έργα αποκατάστασης των κτισμάτων της Μονής. Από το τεράστιο άλλοτε οικοδομικό συγκρότημα που στέγαζε δεκάδες μοναχούς και παρείχε συνεχώς φιλοξενία και ανάπαυση σε εργάτες και προσκυνητές, αποκαταστάθηκε σχεδόν το ένα τρίτο: κελιά διαμονής για τρεις μοναχούς, χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών (αρχονταρίκι, τραπεζαρία, κουζίνα, συνοδικό, κελιά φιλοξενίας) και άλλοι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως το έργο αυτό υλοποιείται σήμερα χωρίς κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση. Βασίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε το 2010, με δαπάνη της τότε Ν.Α. Λευκάδας. Παίρνει όμως σάρκα και οστά χάρη σε μικρές και μεγάλες δωρεές ευσεβών Χριστιανών, ανθρώπων που αγαπούν τόσο το μοναστήρι όσο και τον πολιτισμό αυτού του τόπου και αναμφίβολα δεν θα πάψουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά τις πολλές εργασίες που απομένουν και θα πρέπει απαραίτητα να συνεχιστούν το συντομότερο.