*Γράφει η Μελίνα Σ. Καριπίδου

 

Ποτέ άλλοτε οι ιοί της γρίπης δεν ήταν τόσο επίκαιροι. Και ενώ όλη η ανθρωπότητα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον νέο κορονοϊό, υπάρχουν πάντα και αυτοί της εποχικής γρίπης, που έχουν την τιμητική τους κάθε χειμώνα. Συχνός, συνεπώς, προβληματισμός των γονέων είναι πώς μπορούν διατροφικά να «θωρακίσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους.

Καταρχάς η επαρκής και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αδιαμφισβήτητα ο υποσιτισμός, δηλαδή η μη επαρκής πρόσληψη όχι μόνο θερμίδων, αλλά και θρεπτικών συστατικών, έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνησή του. 

Όμως, ο «κακοσιτισμός» με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει επάρκεια ή περίσσεια θερμίδων, το να υπάρχει ελλιπής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητιού συστήματος. Συνεπώς, μια ισορροπημένη διατροφή με καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών και εβδομαδιαίο προγραμματισμό για κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, λαδερών και κρέατος μπορεί να αποτελέσει τη βασική ασπίδα προστασίας του οργανισμού των παιδιών.

Σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, το δημοφιλέστερο μικροθρεπτικό συστατικό, που έρχεται στο μυαλό μας είναι η βιταμίνη C. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Πολλές βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και βιοδραστικά συστατικά, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σχετίζονται με τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού από τους ιούς και τα μικρόβια. Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που είναι πλούσια σε τέτοια συστατικά, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε σε πρακτικό επίπεδο το ερώτημα είναι πώς να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή κατανάλωσή τους από τα παιδιά. Ένας πρακτικός τρόπος είναι βάζοντας πολλά χρώματα στο γεύμα τους! 

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του χρώματός τους είναι πλούσια σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταναλώνουν 2 πλούσιες πολύχρωμες σαλάτες από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά και 2-3 φρούτα ημερησίως.

Ορισμένα παραδείγματα εποχικών πιάτων αποτελούν:

Σαλάτα με μαρούλι, λάχανο άσπρο και μωβ, καρότο, πολύχρωμες πιπεριές, ρόδι και καρύδια.

Σαλάτα με ανάμικτα βραστά λαχανικά: μπρόκολο πράσινο και μωβ, κουνουπίδι, χόρτα, καρότο, κολοκύθι και πατάτα.

Smoothie με μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, μανταρίνι, μήλο πράσινο και κόκκινο, ακτινίδιο, ρόδι.

 

Άλλες παράμετροι που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι η καλή ενυδάτωση και ο επαρκής ύπνος. Θα πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να καταναλώνουν νερό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση αναψυκτικών ή χυμών. Επίσης, είναι σημαντικό να είμαστε τυπικοί με τα προγράμματά τους και να τους εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου ημερησίως.

*Η Μελίνα Σ. Καριπίδου MSc  είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Επιστημονική Συνεργάτης της ΠΕΑΝΔ, σωματείου-μέλος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

 

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά. 

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:

Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: [email protected] | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi