Την Πέμπτην 26 Νοεμβρίου 2020 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς, αρχιερατικός επίτροπος Λουξεμβούργου, έγιναν δεκτοί σε ακρόαση υπό της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του Μεγάλου Δουκός του Λουξεμβούργου κ. Ερρίκου στο Παλάτιο.

Αυτή η ακροαση έγινε κατόπιν προσκλήσεως και πρωτοβουλίας του Μεγάλου Δουκός και διήρκησε 60 λεπτά (αντί των 30 που προεβλέποντο).

Η Αύτού Βασιλική Υψηλότης, αφού υπεδέχθη θερμώς τους δύο προσκεκλημμένους του, εξέφρασεν το ενδιαφέρον του για τη ζωή και την παρουσίαν γενικώς της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξεν μία ουσιαστική, χρήσιμος και εποικοδομητική συζήτησις. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ως επικεφαλής και μόνος αντιπρόσωπος του συνόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι των διαφόρων αρχών του Λουξεμβούργου, παρουσίασε στον αρχηγό του κράτους την θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον κόσμο τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές στις γλώσσες, τα πολιτιστικά στοιχεία και τις εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι μία και η αυτή.

Ο Υψηλότατος έξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον επίσης για την ορθόδοξη παρουσία στην χώρα του. Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι επισήμως ανεγνωρισμένη στο Λουξεμβούργον διά της συμβάσεως του 1998 και διά της νεωτέρας συμβάσεως του Ιανουαρίου 2015 που συνυπεγράφη υπό της Εκκλησίας και του Κράτους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας και ο άρχιερατικός του επίτροπος περιέγραψαν στον Μέγαν Δούκαν την ζωή και την οργάνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Λουξεμβούργο, τις πέντε ορθόδοξες ενορίες της χώρας και τις άλλες ορθόδοξες κοινότητες.

Κατά την ακρόασιν συνεζητήθησαν και άλλα θέματα όπως η ενεργός συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Συμβούλιο των Ανεγνωρισμένων Θρησκειών, στο Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών του Λουξεμβούργου καθώς και οι αρμονικές και φιλικές σχέσεις των ορθοδόξων μετά των εκπροσώπων και των πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων θρησκευμάτων που είναι παρόντα στην χώρα.

Τους συνομιλητές απησχόλησαν επίσης κοινωνικά ζητήματα, προβληματισμοί για την πανδημίαν του Covid-19 αλλά και ευχάρισται αναμνήσεις εκ των τριών επισκέψεων στο Μέγα Δουκάτον της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Υψηλότατος εξέφρασεν την βαθειά του ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ορθόδοξος παρουσία στο Λουξεμβούργον συμβάλλει στον πολυπολιτισμικό και ανεκτικό χαρακτήρα της χώρας. Ο Μέγας Δούκας εδέχθη μετά χαράς να παραστή, αφού περάσει η πανδημία, σε μίαν διορθόδοξον Θείαν Λειτουργίαν στον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικολάου που ευρίσκεται στην περιοχή Weiler-la-Tour.

Προς το τέλος της ακροάσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας εδώρησεν εις την Αυτού Υψηλότητα βιβλία ορθοδόξου πνευματικότητος.