Αρχική » Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αγγελής που τιμάμε σήμερα

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αγγελής που τιμάμε σήμερα

από christina

Μαρτύρησε στη Χίο. Η καταγωγή του ήταν από το Άργος υ και ζούσε στο Κουσάντασι .Εργαζόταν ως πρακτικός γιατρός. Κάποια μέρα όμως  σε μία συνάντηση έτυχε να βρίσκεται ένας Γάλλος άθεος, ο οποίος χλεύαζε τη χριστιανική πίστη γεγονός που προκάλεσε την αντιδρασή του.

Μετά από έντονη λογομαχία κατέληξαν συμφωνήσουν μονομαχήσουν αλλά ο Γάλλος εγκατέλειψε     και έτσι  νικητής ανακηρύχθηκε ο άγιος.Μετά το γεγονός αυτό, ο Αγγελής κλείστηκε στον εαυτό του. Έμενε διαρκώς στο σπίτι του αποφασισμένος να μαρτυρήσει για το Χριστό. Σύμφωνα με την παράδοση αποφάσισε να τουρκέψει για να μαρτυρήσει στη συνέχεια.

Έτσι, το Σάββατο του Λαζάρου του έτους 1813,ζήτησε  να γίνει μουσουλμανος. Οι Τούρκοι αρχικά τον εδίωχναν με βρισιές, ύστερα όμως, μπροστά στην επιμονή του, τον δέχθηκαν. Αμέσως μετά, άρχισε να κάνει διάφορες παράλογες πράξεις, ώστε να τον οδηγήσουν στο δικαστήριο.

Στη Χίο συνέχισε την παράξενη συμπεριφορά. Σε κάθε εκκλησία που συναντούσε έμπαινε μέσα και με λυγμούς έκανε μετάνοιες, χτυπούσε το κεφάλι του στο δάπεδο, τόσο που ο χτύπος ακουγόταν μακριά και ύστερα ασπαζόταν με πολλή ευλάβεια τις εικόνες. 

Κάποτε, ενώ ήταν περίοδος ραμαζανιού, κάθισε κάτω από ένα τούρκικο σπίτι, έπινε νερό και κάπνιζε. Κατέβηκε κάτω ο σπιτονοικοκύρης και έδειρε .

Συχνά πήγαινε στον τάφο του αγίου Μακαρίου Νοταρά, καθοδηγητή πολλών νεομαρτύρων και προσευχόταν . Αφού παρέμεινε έξι μήνες στη Χίο,  ξυρίστηκε και πήγε στο τελωνείο.Μόλις τον είδαν οι Τούρκοι απορημένοι τον ρώτησαν γιατί ξύρισε τα γένια του. Εκείνος τους απάντησε, πως όσο ήταν Τούρκος τα άφηνε, επειδή οι Τούρκοι τα έχουν περί πολλού. Τώρα όμως που ξαναέγινε Χριστιανός, τα έκοψε ως περιττά και άχρηστα, επειδή εδώ οι Χριστιανοί συνήθιζαν να ξυρίζονται.Τον έκλεισαν στο κάστρο.

Στις  3 Δεκεμβρίου του 1813  αφού δεν κατάφεραν  να του αλλάξουν γνώμη, τον οδήγησαν στη θέση Βουνάκι, όπου τον αποκεφάλισαν .

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ