Αρχική » Δημητριάδος Ιγνάτιος: Να ανοίξουν οι ναοί όπως στην Κύπρο

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Να ανοίξουν οι ναοί όπως στην Κύπρο

από christina

Μπορεί η συνάντηση του μητροπολίτη Δημητριάδος με τον υπουργός Προστασίας  του Πολίτη να έγινε σε καλό κλίμα ωστόσο ο κ.Ιγνάτιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό  του για τα Χριστούγεννα.” Έχω στα χέρια μου εκατοντάδες επιστολές πιστών που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί” είπέ στον κ.Χρυοσοχοϊδη όπως αποκάλυψε τε συνεντευξή του στο ΤRT.

Μάλιστα πρότεινε εμμέσως  να ανοίξουν οι ναοί όπως Κύπρο και να δέχονται τους πιστούς αναλογικά.

Για την συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη είπε:  «είναι προς τιμήν του Υπουργού οι επαφές του με τους κατά τόπους Μητροπολίτες, περιοχών που πρόκειται να εορτάσουν τους Πολιούχους τους. Εκδηλώνει την μέριμνά του, ώστε να μη συμβούν πράγματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο τους πιστούς, όσο και τα Αστυνομικά Όργανα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση της πανδημίας. Τονίσαμε ότι από την αρχή υποστηρίξαμε τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε όλοι, του μιλήσαμε για τις μεγάλης οικονομίας αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, όπως την περίοδο του Πάσχα και δηλώσαμε ότι ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου θα γίνει όπως προβλέπεται από τις υγειονομικές συνθήκες, κεκλεισμένων των θυρών στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην θεία Λειτουργία, που θα μεταδοθούν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Του ανέφερα την κόπωση που υπάρχει σε όλους μας, αλλά και την τεράστια πίεση από τον λαό μας ενόψει των Χριστουγέννων, κάτι να αλλάξει. Του εξήγησα ότι έχω στα χέρια μου εκατοντάδες υπογραφές πιστών που ζητούν να ανοίξουμε τους Ναούς τα Χριστούγεννα. Φυσικά, δεν θα το κάνουμε με τρόπο που να φέρουμε ανατροπή στην τεράστια προσπάθεια, αλλά ως Εκκλησία έχουμε διαχειριστεί σωστά τα πράγματα και με θρησκευτική ευλάβεια τηρήσαμε όλους του όρους συμμετοχής του λαού, όταν οι Ναοί μας ήταν ανοικτοί. Ξέρουμε να τηρούμε κανόνες. Γιατί να μη δεχόμαστε αναλογικά στους Ναούς μας τους πιστούς, όπως συμβαίνει στην Κύπρο; Εξήγησα στον Υπουργό τον κίνδυνο του διχασμού μεταξύ των πιστών, φαινόμενα κρυπτοχριστιανισμού. Θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε, αλλά τελικά κυριαρχεί η ανάγκη της ενότητας της κοινωνίας μας. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου” .

Επίσης ανέφερε  ότι «αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και δεν αφομοιώνεται εύκολα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλογιστούμε τις βασικές αρχές της πίστης και της Εκκλησίας μας. Κι εμείς, από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε το αυτονόητο, αυτό που όλη η Εκκλησία εφήρμοσε. Είμαστε ένα ζωντανό σώμα. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες φωνές, αλλά πάντοτε φθάνουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα”.

Τέλος σχολιάζοντας την στάση της Εκκλησίας στον καιρό της πανδημίας επισήμανε:  “Υπερασπιζόμαστε την ζωή του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτήν φροντίζουμε, για την υγεία προσευχόμαστε σε κάθε Ακολουθία, γιατί είναι δώρο του Θεού. Όμως, ο Θεός παιδαγωγεί με την ασθένεια. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι η ενότητα της κοινωνίας μας, κάτι που διαρκώς με συνέχει. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να συμπορευτούμε με αυτούς που αποφασίζουν. Αν σκεφθούμε ότι ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων επικρατεί η γνώμη των πλειόνων, καταλαβαίνει κανείς ότι κι εμείς δικαιολογούμαστε, όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, μεγάλης οικονομίας, παραχώρησης, κένωσης».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ