Δεν μας έφταναν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι κατά καιρούς επιτίθενται και στην Ελλαδική Εκκλησία  για τα μέτρα ,τώρα οι βολές έρχονται και από την πλευρά της Τουρκίας η οποία αναπαράγει δημοσιεύματα σε βάρος του κλήρου.

 Η  τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επικαλούμενη και άρθρο του Agence France-Presse (AFP)  αναφέρει ότι “πολλοί Έλληνες κληρικοί αντιμετώπισαν τους περιορισμούς του κορονοϊού με σκεπτικισμό ή ακόμα και εχθρότητα. Αλλά όταν αρκετά εξέχοντα μέλη - συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της - αρρώστησαν από τον ιό, η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Τουλάχιστον πέντε ανώτεροι κληρικοί έχουν μολυνθεί με COVID-19 τον περασμένο μήνα, ένας από τους οποίους πέθανε. Ανάμεσά τους ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο 82χρονος επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, ο οποίος έπρεπε να νοσηλευτεί για σχεδόν δύο εβδομάδες”.

Στην τουρκική εφημερίδα αναπαράγεται το άρθρο της  ΑFP  στο οποίο ααναφέρεται μεταξύ των άλλων:

"Αρχικά, (η εκκλησία) απέτυχε να συνειδητοποιήσει το εύρος του προβλήματος", δήλωσε ο Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής δογματικής θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Agence France-Presse (AFP). "Σε αρκετές περιπτώσεις, επικράτησε η αλαζονεία, με πολλούς (κληρικούς) να σκέφτονται εαυτούς ως άτρωτους."

Σημειώνεται επίσης πως ο Ιερώνυμος “ως μετριοπαθής από τη φύση του, προέτρεψε το ποίμνιό του να ακολουθήσει με σεβασμό τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών”.

Ωστόσο σχολιάζεται πως σε γενικές γραμμές, η αντίδραση των κληρικών στην πανδημία ήταν «προβληματική το λιγότερο», αυτό δήλωσε ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, αναπληρωτής λέκτορας για τη θρησκεία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. "Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ως Ορθόδοξοι ιερείς ... ελπίζουν να συναντήσουν τον πλάστη τους", είπε. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, οι ιερείς έφταναν μέχρι να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους που έρχονταν στην εκκλησία φορώντας μάσκα, πρόσθεσε ο Σακελλαρίου.

Γίνεται αναφορά στην θρησκευτική γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις Αμβρόσιου με την σημείωση πως “ένας συνταξιούχος επίσκοπος που ανέκαμψε από τον ιό, είπε ακόμη ότι το «κανονικό φάρμακό» του ήταν ο αγιασμός”

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε κριτική κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη, όταν έκλεισε τις επιχειρήσεις και τα σχολεία, επιτρέποντας στις εκκλησίες να αυτορυθμίζονται, αναφέρεται ακόμη στο άρθρο υπογραμμίζοντας πως “το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει στενούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία και η κυβέρνηση είχε επίγνωση του πολιτικού κόστους”

Σύμφωνα με τον Σακελλαρίου «η Εκκλησία δημιούργησε εμπόδια αντί να διευκολύνει το κράτος», το οποίο πληρώνει επίσης τους μισθούς τους. "Καμία άλλη θρησκευτική κοινότητα (στην Ελλάδα) δεν εξέφρασε τέτοιες αντιρρήσεις".

Συνεχίζεται και η...παραμύθα περί μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, και τέλος ο Σακελλαρίου στηλιτεύει και τους αρνητές της πανδημίας σε εκκλησιαστικούς κύκλους. "Αν κάποιος διαβάσει (διαδικτυακά) άρθρα από θεολόγους (και) ιερείς, είναι σαφές ότι αυτές οι απόψεις εξακολουθούν να υπάρχουν", είπε.