Στην αξία της αιμοδοσίας ως ουσιαστικής βοήθειας άνευ ανταλλάγματος στον συνάνθρωπο και ως κορυφαίας εκφράσεως του εθελοντισμού για συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητρο πολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, με αφορμή την συμμετοχή της Τοπικής Εκκλησίας, με την παραχώρηση χρήσεως του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στις δύσκολες συνθήκες και απαγορεύσεις που επικρατούν, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος Αιμοδοτών του νησιού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ Μελισσίων να συγκεντρώσει αίμα, αφού η Χώρα μας μόνο για τις ανάγκες της αναζητά ετησίως επτακόσιες χιλιάδες τέτοιες μονάδες.

Με την απόλυτη τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κάλεσε τους πιστούς με την ευκαιρία της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού, που γεννά την ελπίδα, να δώσουν αίμα, υπογραμμίζοντας ότι οι αιμοδότες μεταγγίζουν ζωή, γίνονται πιο δυνατοί και κάνουν δυνατούς και τους γύρω τους, χαρίζοντας με τη σειρά τους την ελπίδα της ποιότητας της ζωής που απαιτείται.

Ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε ότι το αίμα είναι αγαθό που δεν διατίθεται στα ράφια, δεν πωλείται με αντίτιμο, δεν παράγεται σε εργοστάσια.

Το δημιουργεί μόνον ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει αποκλειστικά η ανθρώπινη ευαισθησία και συνείδηση.

Αυτά καλλιεργούνται συστηματικά και αθόρυβα στην Εκκλησία, η οποία πιστεύοντας και ομολογώντας την κυριαρχία της ζωής, τελεί την Θεία Λειτουργία προβάλλοντας το πρόσωπο του Χριστού, ως του Πρώτου Αιμοδότου, που με το αίμα Του λύτρωσε την ανθρώπινη ζωή.

Αυτή την ουσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας κωλύουν στις μέρες μας οι κλειστοί ναοί.

Πρέπει να κατανοηθεί άμεσα η ανάγκη να ανοίξουν, με ευθύνη της για την τήρηση των μέτρων, όπως και άλλοι αναγκαία λειτουργούντες χώροι, προκειμένου επιτέλους να πάψουμε να ζούμε κλειδωμένοι στα σπίτια μας σαν ασθενείς που θα πεθάνουν υγιείς.