Αρχική » Συντονισμός κράτους και Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία

Συντονισμός κράτους και Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία

από kivotos

«Να συντονιστούμε και να εργαστούμε Εκκλησία, Πολιτεία και Εκπαίδευση για το καλό που θέλουμε να φέρουμε και να δώσουμε στην κοινωνία μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη της διημερίδας «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην Εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας». Τη διημερίδα συνδιοργανώνουν, με αφορμή την αυριανή εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητας της Αρχιεπισκοπής και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατά την έναρξη της διημερίδας παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από τις δραστηριότητες του γραφείου νεότητας και τις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα. Με αφορμή αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «οι κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Ονομάζονται Κέντρο Νεολαίας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, γιατί δίνονται πολλές ευκαιρίες στους νέους, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης πολλών πρωτοβουλιών, επιστημονικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και, βέβαια, διότι, στις περιόδους κρίσης οι εθελοντές παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Αν σήμερα μπορούν μόνο στην Αρχιεπισκοπή να βοηθηθούν 53.000 άνθρωποι, υπάρχουν πίσω τους πολλοί εθελοντές, 900 μόνον είναι οι γυναίκες που βοηθούν στο μαγείρεμα», ανέφερε.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το έργο που επιτελεί σε μία περίοδο βαθείας κρίσης, οικονομικής, αλλά και ηθικής και αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού λέγοντας πως «για να υπάρξει εθελοντισμός, χρειάζεται να υπάρξει μήνυμα που να στηρίζει τους ανθρώπους και στις μέρες μας, οικονομικής αλλά και ηθικής κρίσης, η αναζήτηση αυτού του μηνύματος είναι που πρέπει να τεθεί σε πρώτη, σε ημερήσια διάταξη όλων και της Πολιτείας και της Εκκλησίας και της κοινωνίας ευρύτερα».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως ο τίτλος του σεμιναρίου δείχνει έναν σύγχρονο προβληματισμό, αναγκαίο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που δίνει αφορμές καθημερινά για κρούσματα βίας και παρενόχλησης. Χαρακτήρισε το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών επίκαιρο λέγοντας πως «μπόρεσαν να συνομιλήσουν ως χριστιανοί με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και κληρονομιά. Ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος, μάλιστα, που σπούδασαν στην Αθήνα, την πανεπιστημιούπολη της ειδωλολατρικής περιόδου, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη συνομιλία». Επεσήμανε, επίσης, πως παρόλο που είχαν κλήση προς τον μοναχικό βίο, δεν βγήκαν έξω από την κοινωνία, αλλά υπήρξαν στην εποχή τους πρωτοπόροι στο να οικοδομούν και ταυτοχρόνως να στηλιτεύουν τα κακά της εξουσίας. Έκανε λόγο, ακόμη, για την φιλάνθρωπη δράση των Τριών Ιεραρχών και την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο.

Θεώρησε, ωστόσο, απαραίτητη την ύπαρξη μηνύματος «διότι χωρίς μήνυμα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εκπαίδευση ούτε ουσιαστική ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας».

Αναφέρθηκε επιπλέον στα παιδιά που ζουν την κρίση σε πολλαπλά επίπεδα, και κυρίως σε πολυπολιτισμικό κόσμο, διότι στο σχολείο συμμετέχουν πολλές καταγωγές και κουλτούρες. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «το σχολείο είναι αναγκαίο να εμφανιστεί ως μια αγκαλιά ζεστή για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις ούτε για την καταγωγή τους ούτε για το φύλο τους, τη θρησκεία ή το οικονομικό τους επίπεδο».

Πρόσθεσε πως αυτή η συνείδηση, ότι χρειαζόμαστε μια ισότητα, ένα δημοκρατικό σχολείο που να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά «οδήγησε την κυβέρνησή μας να ψηφίσει το νόμο με τον οποίο δίνουμε στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από ξένους γονείς τη δυνατότητα, το δικαίωμα να αποκτούν ελληνική ιθαγένεια. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Χριστός “άφετε τα παιδία ελθέ προς με”. Η έγκαιρη πρόληψη των ενδοσχολικών συγκρούσεων είναι το κλειδί».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα βοηθήσουν στο να προχωρήσει στην οργάνωση του περίπλοκου έργου που δεν μπορεί να έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά διαπαιδαγωγητική, «μια αντίληψη αγάπης απέναντι στο μίσος που πολλές φορές εκδηλώνεται μέσα από πράξεις βίας».

Στην έναρξη της διημερίδας παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνιζε ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής.

Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίζονται αύριο. Στόχος της διημερίδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού και παιδαγωγικού διαλόγου για τις ποικίλες εκφάνσεις του φαινομένου της σχολικής βίας, για τις αιτίες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Παράλληλα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας των εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύοντας το σχολείο σε μια ζωντανή και ευαίσθητη κοινότητα συμμετοχής και αλληλεγγύης, σε απελευθερωτική δύναμη του ανθρώπου και σε εγνωσμένη ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ