Να τιμωρήσει την Ελλάδα επεδίωξε η ρωσική Εκκλησία επειδή αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.Την δήλωση αυτή έκανε στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» ο πρέσβης των  ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο πρώτό πάνελ του συνεδρίου, αφού υπογράμμισε τη σημασία των θρησκευτικών ελευθεριών και της ανεξιθρησκείας για τις ΗΠΑ, εξέφρασε τη στήριξη και τον σεβασμό τόσο του ίδιου όσο και των ΗΠΑ στο Οικουμενικο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και τη δραστηριότητά του εδώ και τέσσερις αιώνες. Ο έμπειρος διπλωμάτης έκανε ειδική αναφορά στη στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από την πρώτη.


«Συγχαίρουμε την Εκκλησία της Ελλάδας και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που υποστηρίζει γενναία την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας παράλληλα και τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλαδική Εκκλησία από το Πατριαρχείο Μόσχας και τη Ρωσική Εκκλησία.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Πατριαρχείου Μόσχας να προκαλέσει ρήγμα στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή την απόδοση τόμου αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώρισή της από την Ελλαδική Εκκλησία τον Οκτώβριο του 2019. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ότι η Ρωσική Εκκλησία προσπάθησε να τιμωρήσει την Ελλάδα αναφερόμενος στην απόφαση για αποκλεισμό των εν Ελλάδι θρησκευτικών τουριστικών προορισμών που αποτελούν πόλο έλξης για πολυάριθμους Ρώσους τουρίστες.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Πομπέο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριάρχη, του πνευματικού ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο συναντήθηκε με τoν Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώθηκε το κοινό μας όραμα για τη στήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, είτε στην Τουρκία είτε στην Ουκρανία. Ως στρατηγικοί εταίροι, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία στις δημοκρατικές μας αξίες» σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.