Αρχική » Εκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου στην Κύπρο για το κλείσιμο των ναών

Εκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου στην Κύπρο για το κλείσιμο των ναών

από christina

 

Την ερχόμενη Τρίτη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα συνέλθει εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα αντιδράσει στην  απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα».

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε θα πρέπει οι λειτουργίες να γίνονται χωρίς πιστούς.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των Μητροπολιτών που αντιδρούν στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς» και αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά δεν μπορεί να τον μεταπείσει.

 «Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ με μέτρα). Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.

Για την ερχόμενη Κυριακή και τις λειτουργίες ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι πρέπει να πειθαρχήσουν. «Δεν είμαστε πάνω από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τσακωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επαφές, που είχε με τον Πρόεδρο, πριν την ανακοίνωση των μέτρων, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι από τη στιγμή που συγκεκριμένοι ιεράρχες δεν υπακούν, δεν του μένει άλλη επιλογή.

«Όταν δεν πείθονται κάποιοι ιερείς και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 9, που υπάρχει απαγόρευση και επιμένουν να μην βάζουν το αντίδωρο σε σακουλάκι, όπως είναι οι οδηγίες, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε απαγορεύσεις», δήλωσε ότι του είπε ο Πρόεδρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ