Αρχική » Σοκ για πιστούς και ιερείς τα εννέα άτομα τα Χριστούγεννα

Σοκ για πιστούς και ιερείς τα εννέα άτομα τα Χριστούγεννα

από christina

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το άνοιγμα των ναών μόνο για δύο μέρες  (Χριστούγεννα ,Θεοφάνεια) με την παρουσία 9 πιστών.

Την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μ ενώ συνεδρίαση της Συνόδου θα γίνει και στην Κρήτη για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις.

Ο αριθμός των ατόμων φαίνεται πως είχε γίνει αποδεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, αλλά αυτό δε αλλάζει την ουσία του προβλήματος .

Η παρουσία εννέα πιστών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο σύνολο των μητροπολιτών  οι οποίοι θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία των ναών:

-Πως θα αποφασιστεί ποιοί θα είναι “οι τυχεροί”;

-Πότε και πως θα γίνει η επιλογή ;

-Πώς θα διασφαλιστεί ο συνωστισμός έξω από τους ναούς;

-Ποιός θα έχει την ευθύνη εάν στους ναούς μπουν περισσότεροι των εννέα;

-Στους εννέα  θα συμπεριλαμβάνονται  οι ιερείς και οι νεωκόροι;

Τα πέντε αυτά ερωτήματα απασχολούν την Εκκλησία αλλά κυρίως τους ιερείς για τους οποίους προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση που οι παρόντες στους ναούς θα είναι περισσότεροι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι εάν θα μπορούν οι πιστοί να κοινωνήσουν .Για τη Θεία Κοινωνία δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή και ούτε αναμένεται να βρεθεί άμεσα καθώς το θέμα διχάζει επιστήμονες και ιεράρχες.

Όπως και να έχει οι Ιεράρχες είχαν μείνει με την αίσθηση οτι θα άνοιγαν οι ναοί με τους κανόνες του Μαρτίου , δηλαδή τουλάχιστον ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά. Όλα αυτά μένουν να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα  το οποίο θα είναι και καθοριστικό για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας.

Πάντως οι επιστήμονες μεταξύ των οποίων και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ.Ματίνα Παγώνη είναι αντίθετοι με το άνοιγμα των ναών. “Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μια φορά τα Χριστούγεννα δεν πάει ο κόσμος στην Εκκλησία. οι Εκκλησίες δεν πρέπει να ανοίξουν για τον κόσμο” τόνισε η κυρία Παγώνη .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ